ZETApress

hírportál

Orsi az év természetfotósa

A rekordok rekordjait könyvelhették el a szervezők a GDF SUEZ ? Az Év Természetfotósa idei pályázatán. Noha immár sok éve hozzászokhattak ahhoz, hogy esztendőről esztendőre egyre több pályázó egyre több pályaművel jelentkezik, ezúttal a már-már megszokott ?évi rendes? rekord többet érdemel egy mellékmondatnál.

A 2011-es pályázatra 234 pályázó 5309 fotóval nevezett, ami mindkét szám tekintetében majd? húszszázalékos növekedést jelent az előző évihez képest! ? tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón, sajtótájékoztatón, kiállítás megnyitón és díjátadón a Ludovika téri Magyar Természettudományi Múzeumban. Idén is mint tavaly, az Alexandra Kiadó 172 oldalas albumban mutatja be a díjnyertes képeket.

Mindezideig arra sem volt még példa, hogy Az Év Természetfotósa pályázat mindkét fődíját hölgy nyerje el! A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizenkilencedik alkalommal írta ki Magyarország ? és egyben a régió ? legjelentősebb természetfotós pályázatát. A továbbra is egyre növekvő érdeklődés mellett nagy sikerként könyvelhették el a beérkezett pályaművek, s egyúttal az egész megmérettetés színvonalának az emelkedését is. Persze erre valójában eddig sem lehetett panasz, hiszen a magyar természetfotósok ? akik színe-java évről évre részt vesz a pályázaton ?, amint korábban, úgy napjainkban is a világ élvonalába tartoznak. Ezt a kijelentést mi sem támasztja alá jobban, mint az a tény, hogy Az Év Természetfotósa pályázat előző évi nyertese, Máté Bence ? aki a pályázat egyik zsűritagja volt ? az idén immár negyedik alkalommal vehette át Londonban a kiemelkedő portfolióért járó Eric Hosking díjat a világ legfontosabb természetfotós pályázatán, a Veolia-Wildlife Photographer of the Year pályázaton.

A növekvő színvonallal együtt folyamatosan szigorodik a pályaművek értékelése is, ezért idén új kategóriával egészítették ki a pályázati kiírást. Az Állatok a saját környezetükben elnevezésű kategóriába olyan képeket várt a zsűri, amelyek tájképszerűen mutatják be az állatok élőhelyét, és egyúttal tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Ezzel voltaképpen a saját munkáját könnyítette meg a zsűri, ugyanis a korábbi pályázatokra rengeteg kiváló fotó érkezett, amelyek valahogy mégis ?kilógtak? a hagyományos, az állatok viselkedéséhez kapcsolódó kategóriákból.

Ugyancsak első alkalommal ad publicitást a ?werkfotók? számára a GDF SUEZ ? Az Év Természetfotósa pályázat. Habár ebben az új műfajban nem osztanak díjat, mégis érdekes lehetőség, hogy a pályázók bemutathatják, hogyan készültek a szebbnél szebb természetfotók. A legjobbak a pályázat anyagából rendezett kiállításon és a kiállítás anyagát tartalmazó kötetben is bemutatkoznak a nagyközönség előtt.

Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora idén is a GDF SUEZ. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben még a tavalyinál is magasabb színvonalú verseny alakult ki. A vállalat nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is: a százhalombattai Dunamenti Erőmű nyáron befejezett fejlesztése oly mértékben csökkentette az erőmű emisszióját, hogy ezzel a legnagyobb környezetvédelmi beruházásnak számít idén hazánkban.

A pályázatra 13 kategóriában lehetett-nevezni: 1. Kezünkben a Föld, 2. A madarak viselkedése, 3. Az emlősök viselkedése, 4. Az állatok viselkedése, 5. Az állatok a saját környezetükben, 6. Az állatok szemtől szemben, 7. Növények és gombák, 8. Kompozíció, forma és kísérletezés, 9. Tájak, 10. Élet a vízfelszín alatt, 11. Napnyugtától napkeltéig, 12. A természet energiái, 13. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).

A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítél oda a zsűri, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldte be a ?Madarak viselkedése? kategóriában. Pályázni lehetett továbbá a leginkább humoros felvételre. Azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó +1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

Végül ne feledkezzünk meg még két rekordról! A pályázat csaknem két évtizedes történetében most először fordult elő, hogy első díjat nyert valamelyik kategóriában egy határon túli természetfotós: a Marosvásárhelyi születésű Nagy Zoltán Gergely, aki az angliai Bristoli Egyetemen tanulja a fotográfia fortélyait. Ráadásként a Varjúdominancia című felvételével még a Dr. Tildy Zoltán-díjat is hazaviheti.

Mind ez idáig arra sem volt még példa, hogy Az Év Természetfotósa pályázat mindkét fődíját hölgy nyerte volna el! A megtisztelő Év Természetfotósa 2011 címet kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya nyerte, aki ? a zsűri döntése alapján ? egyben szerzője Az Év Természetfotója címet kiérdemlő fotónak is, amely az izlandi Hverfell-krátert ábrázolja. Fődíjként átvehette a forradalmian új, alapoktól felépített Nikon 1 digitális fényképezőgép szettet, és a Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját.

Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Vadász Anna, 1994-ben született szegedi diák kapta, aki egyben az ifjúsági kategória győztese lett. A legjobb búvárfotós elismerést az idén Selmeczi Dániel érdemelte ki, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy kétmillió forintértékűek.

A zsűri tagjai: Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke. Dombóvári Tibor fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002. Kármán Balázs fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000. Lóránt Attila fotográfus, író. Bánkuti András fotóművész-fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas. Dr. Kalotás Zsolt fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001. Máté Bence természetfotós, Az Év Természetfotósa és Az Év Ifjú Természetfotósa-díj többszörös nyertese, a Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010. fődíjasa.

Idén is a GDF SUEZ Az Év Természetfotósa pályázat névadó támogatója. A GDF SUEZ második éve segíti névadó támogatóként az immár 19. alkalommal megrendezett Az Év Természetfotósa pályázat és a hozzá kapcsoló nagyszabású kiállítás megvalósulását. A díjazott fotókból rendezett kiállítás mától december 31-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai társaságnak köszönhető, hogy ezúttal is szerepelt a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben még a tavalyinál is magasabb színvonalú verseny alakult ki. A pályázat jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy idén már több mint ötezer pályaművet küldtek be.

A GDF SUEZ energiaágazatának magyarországi leányvállalatai több olyan programot is támogatnak, melyek a környezet megóvását, a zöld élőhelyek fenntartását és fejlesztését szolgálják (pl. a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban). A társaságok egész tevékenységük során törekszenek arra, hogy folyamatosan lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel és működésük során a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmazzák, elősegítve ezzel a fenntartható fejlődést.

A GDF SUEZ nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is. Nyáron befejeződött a társaságcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű, az ország legnagyobb gáztüzelésű erőművének fejlesztése, melynek eredményeként az erőmű G3 blokkjának termelési hatékonysága és kapacitása jelentősen nőtt, lényegesen kedvezőbb kibocsátási mutatók mellett. Az átadó során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője az év legjelentősebb környezetvédelmi beruházásának minősítette. Ezen kívül folyamatban van a termelésből kivont, elavult blokkok bontása is, amely a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonságtechnikai kockázatok megszüntetését célozza.

A GDF SUEZ Magyarországon

A GDF SUEZ 15 éve fektetett be Magyarországon a majd százéves múltra visszatekintő energiatársaságokba (eddig megközelítőleg egymilliárd eurót). Vállalatainknál 1400 magyar ember talál jó és biztonságos munkahelyet. 2010-től GDF SUEZ néven több mint 800 ezer fogyasztónak szolgáltatunk megbízható módon gázt, üzleti ügyfeleinknek villamos energiát. A cégcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ? az ország legnagyobb gáztüzelésű erőműve ? jelentősen hozzájárul Magyarország villamos-energiaellátásának biztonságához. A GDF SUEZ továbbá környezetvédelmi és épületgépészeti területen is jelen van hazánkban.

GDF SUEZ csoport

A világvezető energiaipari vállalatainak egyikeként, a GDF SUEZ tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. A társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén.

A GDF SUEZ diverzifikált ellátási hátterével, valamint rugalmas és nagy teljesítményű villamosenergia-termelési kapacitásával újszerű energetikai megoldásokat nyújt a lakosságnak, önkormányzatoknak és vállalatoknak egyaránt. A társaságcsoport világszerte 220 ezer embert foglalkoztat, és több ezer cég illetve több millió család tartozik elégedett ügyfelei közé. 2010-es bevétele 84,5 milliárd euró volt. A GDF SUEZ részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban. A GDF SUEZ már kétszer lett a világ legnagyobb közszolgáltatója a Forbes Magazin listáján.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Haarbergék Izland-albuma | ZETApress

Szóljon hozzá!