ZETApress

hírportál

Magyar-török évadnyitó

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal – jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter délelőtt a MŰPA Üvegteremben. A sajtótájékoztatón Egressy Rita fényképezett.

Csák János kiemelte: az évad célja a két ország évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolatainak a kultúra eszközeivel való támogatása, a kulturális jelenlétünk erősítése egymás országaiban. Felidézte, hogy a magyar-török diplomáciai kapcsolat hivatalosan 100 éves, de a két nemzet múltja sokkal régebbre nyúlik vissza, ezért fontos, hogy a barátságot, az egymás iránti tiszteletet, egymás méltóságának az elismerését időről-időre megerősítsük.

A miniszter szerint az évad célja, hogy a művészeti ágakon, a tudományon, és az innovációkon keresztül rámutasson azokra a pontokra, amelyek az egyéni szinteken és az évfordulón túl is összekapcsolják a két országot. Stratégiai fontosságúnak nevezte azt a kezdeményezést, hogy elmélyüljön a két ország közötti megértés a legfelsőbb politikai szinten túl a művészeti-, tudományos- és a hétköznapi állampolgári szinteken egyaránt.

Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövet asszonya elmondta, hogy az évad ötletét a két ország képviselői közösen dolgozták ki. – Úgy gondoltuk, ez az egyik legjobb módja annak, hogy kiemeljük mélyen gyökerező és átfogó kapcsolatainkat, hiszen a kulturális évek a kulturális diplomácia egyik legjobb példái – tette hozzá felidézve, hogy Törökország 1923. október 29-e óta köztársaság és Magyarország volt az első ország, amellyel Mustafa Kemal Atatürk 1923. december 18-án nemzetközi együttműködési megállapodást írt alá és Ankarában az Atatürk irányításával létrejött új egyetem egyik első tanszéke a hungarológia volt. Megemlítette továbbá a történelmi kapcsolatokat is: Törökország befogadta a magyar szabadságtörekvések menekültjeit Thököly Imrétől Rákóczi fejedelmen át Kossuth Lajosig.

Magyarország azon országok között volt, amelyek támogatták a fiatal Törökország fejlesztési kezdeményezését, ezért az Atatürk meghívására számos magyar építész, mérnök és szakember érkezett Törökországba, és hagyta ott kézjegyét a török épületeken, intézményeken. A törökök ma is nagy hálával emlékeznek a magyarok munkáira – emelte ki hozzátéve, hogy 2024-ben Budapest mellett nyolc városban: Pécsett, Szigetváron, Egerben, Esztergomban, Veszprémben, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben is lesznek programok, amelyeken bemutatkozik többek közt a török opera, balettművészet, a modern és hagyományos török táncművészet vagy zene, de lesznek színházi előadások, kiállítások, irodalmi programok, filmvetítések, gasztronómiai rendezvények és tudományos előadások is. Az évforduló alkalmából a december 18-ai évadnyitó díszelőadásra Recep Tayyip Erdogan török államfő is a MŰPA-ba látogat.

Hoppál Péter, az évad lebonyolításáért is felelős kormánybiztos kifejtette: az évad során megszervezett száz művészeti, tudományos és innovációs program célja nemcsak a magyar kultúra népszerűsítése Törökországban, hanem olyan hosszútávú együttműködések elindítása is, amelyek szorosabbra fűzhetik a török-magyar kapcsolatokat az egyes szakterületek szintjén is. Kifejtette, hogy Magyarország már számos kulturális évadot valósított meg a világ több országában, de olyanra még nem volt példa, hogy egy teljes évre szóló, komplex kulturális évadot szervezzen más országban úgy, hogy a célország is tart egy kulturális évadot Magyarországon. Kiemelte, hogy a program egy szoros partneri együttműködésben valósult meg a két ország kulturális-, tudományos- és oktatási intézeteinek, valamint minisztériumnak az együttműködésében.

A programokról szólva elmondta, hogy megemlékeznek majd többek közt a magyar nemzeti ünnepekről, köztük a január 22-ei magyar kultúra napjáról, március 15-ről, augusztus 20-ról és október 23-ról is, mellettük lesznek anyák- és gyereknapi rendezvények, a november 03-ai magyar tudomány napja alkalmából tudományos konferenciák, továbbá díszvendégként jelenik meg a két ország egymás nagy fesztiváljain.

A magyar résztvevők közt említette a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Színház, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Állami Opera együttes, valamint az Operettszínház művészeit és munkatársait. Bemutatkozik továbbá Törökországban a Puskás és a Hungarikonok kiállítás, lesznek gasztronómiai programok, megrendezik az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című nagyszabású kiállítást, Robert Capa és André Kertész fotóit is megismerheti a török közönség, de a két ország parlamenti focistáinak összecsapását is megszervezik, és törökországi tűzfalfestéssel állítanak emléket a jelentős magyar személyeknek.

Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója és a december 18-ai megnyitó gála rendezője elmondta: a két nép hosszú, évszázadokra visszanyúló kapcsolatának állítanak emléket az előadásban, melyre Recep Tayyip Erdogan török államfő is Budapestre látogat. Kérdésemre hozzátette, hogy az egy évvel későbbi évadzáró előadásra Ankarában kerül majd sor a magyar csúcsvezetőink részvételével.

Szóljon hozzá!