ZETApress

hírportál

Húsz év után szabadlábon?

Új Büntető Törvénykönyv megalkotására készül az IRM. A tárca javaslata a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés eltörlésére készül, helyét az élethosszig tartó szabadságvesztés foglalná el. Ezeket húsz év után felülvizsgálnák, s az elítéltet egy újabb bírói ítélettel szabadlábra helyezhetnék. Ugyanez a szabály vonatkozna azokra is, akik jelenlegi büntetésüket töltik.

A tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés bevezetése az Orbán-kormány nevéhez fűződik. A Fideszes Szájer József már 1996-ban szorgalmazta, de az akkori szociál-liberális kormányzat nem volt vevő a javaslatra. A képviselő úrral akkor a Reform Hírmagazinnak készítettem interjút, mely rovatunkban is olvasható. Akkori aggályaim ellenére a tervezetből később törvény lett, amit a Gyurcsány-kormány szeretne most megszüntetni.

A bíróságok sem szívesen szabták ki ezt a brutális büntetési tételt, ezért csak 11 jogerős és egy joggyenge ítélet született a hatályba lépés óta. Az utóbbit még csak első fokon ítélte meg a bíróság, s a másodfok akár enyhítheti is. Vannak viszont nem életfogytig, de 25, 30, 35, sőt 40 évre elitélt fogva tartottak is. Az említett törvénytervezet ismertetésekor róluk nem esett szó, de a jogegyenlőség szellemében reméljük, hogy húsz év múltán az ő büntetéseiket is felül fogják akkor vizsgálni!

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Meddig ne féljenek a gyorshajtók?
  2. ZETApress » Előkerült Sztojka is
  3. Mit kapjanak a gyilkosok? | ZETApress

Szóljon hozzá!