ZETApress

hírportál

Előkerült Sztojka is

Megvan a harmadik gyanúsított is a hétvégi veszprémi gyilkossági ügyben. Tegnap este Sztojka Iván besétált a veszprémi rendőrségre és feladta magát. Már éjszaka őrizetbe vették és megkezdték gyanúsítottkénti kihallgatását. Bűntársaival ? Raffael Sándorral és Németh Győzővel ? csak akkor szembesíthetik, ha kiadják őket az osztrákok. Ha nem akarnak önként hazajönni, kiadatási eljárásuk akár félévig is elhúzódhat. Áldozatukat, a román Cozmát ma temetik el Bukarestben.

A tíz évvel ezelőtti Aranykéz utcai gyilkossággal gyanúsított szlovák Jozef Rohác kiadatása is hónapokig elhúzódott. Már októberben elfogták Csehországban. Mivel az ügyben elsőbbséget élvező szlovákok nem vádolták semmivel ? s ezért nem is kérték a kiadatását ?, így vélhetően ma adják majd át a magyar rendőröknek. Az alvilágban Patkányként ismert 52 éves férfit korábban tíz gyilkossággal gyanúsították, melyeket állítólag a szlovák titkosszolgálat megbízásából követett el.

Ophélie is megkerült?

Fiatal lány holttestét húzták ki este Csepelnél a Dunából. Több mint két hónapja volt vízben, a gyors rendőr-orvosiboncolás külsérelmi nyomokat nem talált, a halál oka fulladás volt. Ruházata, ékszerei, testi jegyei alapján feltételezhető, hogy a december 4-én éjjel a Lánchíd pesti hídfőjénél eltűnt francia Ophélivel azonos. Konkrétumot csak a DNS vizsgálat elvégzése után mondanak. A külképviseleten keresztül a szülőket is értesítették, így az azonosításban ők is sokat segíthetnek.

Életfogytig a sorozatos erőszakért?

Tegnap a kormányfő részt vett az ORFK évértékelő értekezletén. Kiállt a főkapitány és helyettesei mellett, s kéthetet adott arra, hogy a közbiztonság-javító eljárásukat kidolgozzák. Ehhez további rendőri létszámot, és pluszforrást is kapnak. Közben a Fidesz is gondolkodott. Javasolják, hogy a harmadik erőszakos bűncselekmény elkövetése után a vádlottat automatikusan tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéljék.

Az 1979-es Btk-módosítás előtt létezett a szigorított őrizet intézménye. Korántsem azt jelentette ez, hogy a delikvenst kenyéren és vízen tartották és naponta verték. A szigorítás a büntetési idő meghosszabbítására vonatkozik. A különösen visszaesőt a harmadik büntetéséből nem lehetett feltételesen kiengedni, sőt még a kitöltése után sem szabadult. További öt évig lehetett börtönben tartani, de két év múltán évente döntöttek arról, hogy ?kijjebbet, vagy bejjebbet? kap, azaz kiengedik-e feltételesen, vagy újabb évig rács mögött marad a benti magatartása és a társadalmi veszélyessége alapján. Innen viszont ? a tényleges életfogytiggal ellentétben ? volt visszatérés, ezért aztán érdemes is volt odabenn jól viselkedni.

A tényleges életfogytigból a napokban szabták ki a 12-et bíróságaink, pedig csak évente legalább száz emberölés történik. Mégsem élnek vele bíráink szívesen, mert egyrészt meg akarják adni az esélyt mindenkinek a visszatérésre, másrészt pedig őrzésük is különleges szabályokat követel. Nem véletlen, hogy a tervezett új Btk-ban meg akarják szüntetni ezt a büntetési tételt, s a korábbi ítéleteket is felülvizsgálatuk után konkrét időtartamúakra módosítanák.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Válságban sem egyedül!
  2. ZETApress » Szerződéses rendőrök?

Szóljon hozzá!