ZETApress

hírportál

Válságban sem egyedül!

Az Európai Unió kulturális ágazatai fontos bevételi forrást jelentenek, több mint hétmillió embernek biztosítanak megélhetést. Az előadóművészek legnagyobb része azonban nem rendelkezik teljes körű társadalombiztosítással, munkanélküli-ellátással s önhibáján kívül gyakran lesz foglya tisztességtelen szerződéseknek. Számukra a szellemi tulajdonjogokból befolyt jövedelem az egyetlen lényegi jövedelemforrás ? jelentette ki Brüsszelben Lévai Katalin a Jogi Bizottság ülésén.

Itt Brian Crowley a szerzői jogok, vagy a szomszédos jogok védelmi idejéről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre vonatkozó javaslatáról szóló jelentésének elfogadásával az előadóművészek jogainak védelmi idejét az eredeti 50 évről 95-re növelte ? tudatta Földeák Iván, a képviselőnő sajtótitkára.

Az emelés indokolt, ugyanis a legtöbb előadóművész többnyire fiatal korában népszerű és sikeres, ezért csak a meghosszabbított védelmi időszak képes áthidalni azt a jövedelem kiesést, amellyel az előadóművészek 70. életévük betöltésekor szembesülnek, ellenkező esetben huszonévesen rögzített korai előadásaik is elveszítenék védettségüket. A bizottság elfogadta Lévai Katalin javaslatát arról, hogy ne csak a zenei szakmában működő előadók részesüljenek a meghosszabbított idő nyújtotta jogdíjak előnyeiből, de az audiovizuális művészek is, különös tekintettel a színpadi előadókra. A magyar képviselő továbbá javasolta, hogy bonyolult bürokratikus megoldások helyett a televízióban, valamint rádióban hallott zeneszámok után járó díjakat jogkezelők szedjék be, kizárva ezzel azt, hogy a kiadók visszaéljenek a művészekkel.

A jelentés elfogadása fontos a volt szocialista országok, így a Magyarországon élő művészek életében, hiszen ők éveken át sokkal alacsonyabb díjazásban részesültek, mint nyugat-európai társaik. Lévai felhívta a figyelmet arra, hogy a jogvédelem tekintetében meglévő különbségek ? mindenekelőtt Európa és az Egyesült Államok között ? jogbizonytalansághoz és kalózkodáshoz vezettek, különösen abban a digitális környezetben, amelyben nincsenek korlátok és a műveket különböző országokban egyidejűleg használhatták. Tény, hogy a különböző védelmi idők elősegítik a kalózkodás elterjedését: az egyik országban szerzői jogi védelem és jogdíjfizetési kötelezettség nélküli előadások online továbbíthatók egy másik országba, ahol azok még védelem alatt állnak. Fontos volt, hogy bebizonyítottuk, hogy Európa nem hagyja magára művészeit a válságban sem! ? indokolta módosító indítványait Lévai Katalin képviselő.

Gyásztávirat a Cozma-családnak és a román népnek

Miniszterelnökünk tegnap Emil Boc román kormányfőnek és Marian Cozma családjának is gyásztáviratot küldött, hogy együttérzését fejezze ki a tegnap Bukarestben eltemetett Marian Cozma tragikus halála miatt. Gyurcsány Ferenc biztosította a gyászolókat arról, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és a magyar nép is osztozik fájdalmukban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda. Addigra egyébként a harmadik gyanúsított is rács mögé került.

A kormányfő egyúttal méltatta Marian Cozma emberségét, kivételes tehetségét és tenni akarását, amely példaképpé tette őt a magyar nép számára is. Marian Cozma hősként küzdött egy magyar város, Veszprém sikeréért. Természetes volt számára, hogy román állampolgárként nem egyszerűen itt él, hanem egy magyar közösség sikereit gyarapítja. Valamennyi magyar ember megbecsülése és hálája illeti őt ezért.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tavasz a télben

Szóljon hozzá!