ZETApress

hírportál

Folytatódnak a kilakoltatások

A Fidesz miatt lehet májustól újra utcára tenni a gyermekes családokat ? hangzott el a Parlament előtti délelőtti sajtótájékoztatón. A Házbizottság mai ülésén sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa A Város Mindenkié (AVM) törvényjavaslatát.

Mint korábban megírtuk, ez vetett volna véget a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának. A Kossuth téri sajtótájékoztatón Szél Bernadett (LMP) elmondta: a Házbizottság kormánypárti tagjai még azt is elutasították, hogy megindokolják a döntésüket. Az AVM tovább folytatja a küzdelmet a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen, és a választások után ismét kezdeményezni fogja a törvényjavaslat elfogadását.

Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői ? a Momentum támogatásával ? nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely biztosítaná a gyermekes családok hajléktalanná válásának a megelőzését. A törvénymódosítás egyrészt előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, másrészt ? az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében ? már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A Házbizottság február 14-én tárgyalt először az előterjesztésről, ahol arról kellett volna döntenie, hogy javasolják-e a törvényjavaslat gyorsított tárgyalását annak érdekében, hogy a hajléktalanná válással fenyegetett gyermekes családokat védő intézkedések már a téli kilakoltatási moratórium lejárta, azaz április 30-a előtt hatályba léphessenek. Akkor a Fidesz-frakció hétfőig kért gondolkodási időt.

Az AVM kérésére Szél Bernadett kezdeményezte, hogy a Házbizottság ismét tárgyaljon az előterjesztésről. A Fidesz-frakciónak csupán azt kellett eldöntenie, hogy támogatják-e a gyermekes családok hajléktalanná tételét, vagy pedig ezúttal a jó oldalra állnak, és nem akadályozzák a törvényjavaslat elfogadását. A Házbizottság mai ülésén sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem tette lehetővé, hogy még időben legalább a parlament elé kerülhessen a javaslat.

A Fidesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának a pártjára állt. A párt meghazudtolta a miniszterelnökét, aki tavaly ősszel a parlamentben azt mondta: Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa. Ahogyan Tóth Fanni, az AVM aktivistája a mai sajtótájékoztatón fogalmazott: Orbán Viktor az évértékelő beszédében azt mondta, nagyon örül, hogy növekszik a házasságok és a gyerekek száma. Hogyan gondolja támogatni a megszületendő gyerekeket, ha a szülőket utcára lehet tenni, a gyerekeket meg kiszakítani a családból? Azoktól a gyerekektől, akik nem CSOK-os családba születnek, még az elfogadható élet lehetőségét is elveszik, aminek az alapja a biztonságos lakhatás. A Fidesz felelőssége, hogy Magyarország továbbra is a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának az országa marad. A Fidesz felelőssége, hogy a téli kilakoltatási moratóriumot ? lényegében a parlamenti választásokat ? követően ismét utcára lehet majd tenni akár gyermekes családokat.

Az AVM folytatja a küzdelmet az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen és azért, hogy önkormányzatoknak kötelező legyen elhelyezést biztosítaniuk azoknak, akiket hajléktalanná válás fenyeget. A törvényjavaslatunkat a választások után ismét az Országgyűlés elé terjesztjük majd, hogy a törvények legalább a gyermekes családokat megóvják a hajléktalanságtól. Az AVM szintén tovább küzd azért, hogy a hatóságok betartsák a gyermekvédelmi törvénynek azt a rendelkezését, amely alapján tilos kizárólag a család szegénysége, hajléktalanná válása miatt elszakítani gyerekeket a szüleiktől.

Szóljon hozzá!