ZETApress

hírportál

Pártok a gyermekekért

A gyermekesek kilakoltatásának megakadályozása érdekében nyújtott be hétfőn törvénymódosító javaslatot az LMP az Együtt és a Párbeszéd képviselőivel, A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

Egyelőre azonban kétséges, hogy azt a Ház még a választás előtt megtárgyalja-e, a kormánypártok ugyanis hétfőig döntenek az előterjesztés támogatásáról ? mondta délután az LMP frakcióvezető-helyettese. Schmuck Erzsébet a Parlament előtti sajtótájékoztatón ismertette a javaslatot, amely tiltaná az elhelyezés nélküli kilakoltatást a családok esetében, és az önkormányzatok kötelezettségévé tenné a fenyegetett gyermekesek elhelyezését.

A javaslat az önkormányzati ingatlanban élő, valamint a lakáshiteles családok esetében is tiltanák a lakáskiürítés bírósági elrendelését, ha az által az érintettek az utcára kerülnének. Rámutatott: április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium, így ha a jövő héten nem hoznak döntést ? mivel az Országgyűlés az április 8-ai választások előtt már csak hétfőn-kedden ülésezik ?, számos család kerülhet utcára.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint az Orbán-kormány nyolc évig semmit sem tett a gyermekesek kilakoltatása ellen. A veszélyeztetettek számára olyan biztonsági hálót kell teremteni, amelyben senkinek sem kell az utcára kerüléstől félnie! ? mondta.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié (AVM) aktivistája kijelentette: a Fidesz-frakciónak arról kell döntenie, hogy egyetért-e gyermekes családok hajléktalanná tételével. Kezdeményezésük csupán a jelenleg is hatályos jogszabályoknak szerezne érvényt, hiszen az önkormányzati törvény előírja a helyhatóságoknak a hajléktalanság megelőzését, a gyermekvédelmi törvény pedig azt, hogy pusztán anyagi okokból a gyermekek nem választhatók el a családjuktól.

Szóljon hozzá!