ZETApress

hírportál

Megint kivonult az ellenzék

Teleki László mandátumának igazolásával kezdte meg munkáját tegnap délután a Tisztelt Ház. A szocialista képviselő az október elsején lemondott Vastag Pál helyét foglalta el. Ő már a harmadik új képviselő a tavaszi választások óta. Az elmúlt kedden a szintén MSZP-s Schiffer János ült Hunvald György megüresedett székébe. Mindketten voltak már képviselők. Október 9-én a Fideszes Horváth Zsolt tehette le a képviselői esküt, így most már két azonos nevű képviselő ül a legnagyobb ellenzéki frakcióban.

Az újabb Horváth Zsolt ? aki a Parlamentben a hatodik, a Fideszben a negyedik Horváth ?, egy korábbi Horváthnak, a július 7-én elhunyt veszprémi Horváth Balázsnak a helyére ülhetett. Igaz ő a két régi-új szocialistával ellentétben nem listáról jutott be, hanem az október 1-jei időszaki választáson győzött, méghozzá az első fordulóban! Persze ha arra gondolunk, hogy az aznapi önkormányzati választások is elsöprő ellenzéki sikereket hoztak, Horváth Zsolt eredményén sem nagyon csodálkozhatunk.

Napirend előtt Gyurcsány Ferenc tegnap is felszólalt, s az ellenzék megint kivonult. Lépteiket a kormánypártiak ütemes vastapssal kísérték. Csak a frakcióvezetők maradtak a teremben, hogy az államfő iránymutatását követve válaszolhassanak a kormányfő mondataira. Egyszer sem hallottam, hogy miniszterelnök úrnak szólították volna, de bizonyára én voltam figyelmetlen.

Az interpellációk, kérdések, valamint az azonnali kérdések és válaszok után szavazások is történtek. Döntöttek a Magyar Tudományos Akadémia reformjairól is, igaz csak közvetve. Törvényerőre emelték, hogy a továbbiakban a kétharmados akadémiai döntések elfogadásához nem az összes akadémikus kétharmadának, hanem csak a jelenlévők kétharmadának kell igennel szavazni. Igaz ehhez határozatképesség is kell, tehát az összes akadémiai tag felének legalább részt kell vennie a közgyűlésükön.

Tegnap megkezdődött az MTA rendkívüli közgyűlése is, melyre már korábban utaltunk. A parlamenti döntés értelmében az ott megfogalmazott reformoknak a kidolgozását megkezdheti a tudós testület. A jövő májusi rendes közgyűlésükön el is fogadhatják azokat. Ők is akarják rég a változásokat, melyeknek eddig jobbára csak technikai akadályai voltak. Tegnap ezt szüntette meg végre az Országgyűlés. Az időzítés remekül sikerült!

Szóljon hozzá!