ZETApress

hírportál

?56-os könyvbemutató az Akadémián

1956: The Hungarian Revolution and War for Indepence címmel fontos tanulmánykötet jelent meg angol nyelven az Egyesült Államokban. A könyv magyarországi bemutatójára ma délelőtt, az MTA ünnepi közgyűlését megelőzően került sor a Felolvasóteremben. A könyvet Lee Congdon, Király K. Béla és Nagy Károly szerkesztette, az Atlantic Research and Publications adta közre és a Columbia University Press terjeszti. Bemutatták a szerkesztők, majd Romsics Ignác történész, az MTA levelező tagja méltatta a munkát.

Mint Sólyom László köztársasági elnök a könyv zárszavában megírta, hogy a könyv nem csak történelmi tanulmányokat tartalmaz, hanem ?56-nak a nyugati értelmiségre gyakorolt hatását is bemutatja. Azt az időszakot, amikor a Kádár rezsim elbukott, és a rendszerváltozás megkezdődött. A világ népei együttérzésüket mutatták 1956-ban, mely elvitathatatlan példája volt és maradt a felkelő népeknek az elnyomó rendszer ellen.

Az ötvenedik évforduló egyformán ünnepe azoknak, akik rész vettek a forradalomban, de azoknak a fiataloknak is, akik a diktatúra éveiben, sőt azoknak is, akik már ?90. után születtek. Bízzunk abban is, hogy érzéseinkben osztoznak a világ azon részein is, akik velünk együtt ünnepelnek, akiknek a könyv szól!

A könyvvel egy időben ötrészes bulletin sorozat jelent meg az Akadémia Kiadó gondozásában. Az első részt Rainer M. János írta a mártír Nagy Imréről, a másodikat Nagy Károly szerkesztette jelentős dokumentumokból. A harmadikban Lee Congdon külföldi véleményeket gyűjtött egy csokorba, a negyedikben Király K. Béla a külföldi kormányok és az ENSZ véleményét mutatja be forradalmunkról. Az ötödik részben Bihari Mihállyal, az alkotmánybíróság elnökével együtt mutatja be Király az ?56-os forradalmi eszmék végső győzelmét.

A könyvbemutatót követően a rendkívüli közgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról szóló megemlékezéssel kezdődött, melyet Király Béla nyitott meg. Utána külföldi professzorok előadásait hallgathattuk. Lee Congdon arról beszélt hogy hogyan látta akkor a világ a forradalmat. Stephen Fischer-Galati a románok szemszögéből, Jan Marcin Kula a lengyelekéből, Milan Sahovic a jugoszlávokéból, Oldrich Tuma a csehszlovákok szemszögéből elemezte az eseményeket. Nagy Károly arról beszélt, hogyan hamisították meg ?56. történelmét a diktatúra éveiben. Vizi E. Szilveszter az Akadémia elnöke zárta le az ünnepi ülést a tudósklubbeli fogadás előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megint kivonult az ellenzék

Szóljon hozzá!