ZETApress

hírportál

Népszavazást akar az ellenzék

A FIDESZ és a KDNP hétigenes népszavazást kezdeményez. Olyan kérdéseket tennének fel, melyet nem lehetne. Burkolt formában, az alkotmányt és a költségvetést érintő kérdésekben szeretnék megszólaltatni a népet. Kérdés, hogy ezt végül megtehetik-e, s a referendum után hogyan szavaznának a képviselők?

Az Országgyűlés egyhangú szavazással ügydöntő népszavazást rendelt el 2004. december 5-re, a határon túli magyarok kettős állampolgársága és a kórházak privatizációja ügyében. Már akkoriban írtam arról a Népszabadságban, hogy a referendum állásfoglalását az Országgyűlésnek is meg kell szavazni, törvényerőre kell emelni. Kérdés csak az, hogy ezt a gyakorlatban is ki lehet-e kényszeríteni a képviselők akarata ellenében? Mi van akkor, ha a kormánypárti többség másként gondolkodik?

Anélkül, hogy most előrevetítenénk egy népakarattal ellentétes parlamenti határozatot, nézzük meg a jelenlegi jogi helyzetet! A törvény csak az országgyűlést kötelezi a népakarat elfogadására, az egyes képviselőket nem. A képviselői jogállás értelmében mindenki úgy szavaz, ahogy lelkiismerete engedi, s ettől semmilyen hatalmi szóval nem lehet eltéríteni. Még visszahívni sem lehet 1990. óta akkor sem, ha sokaknak nem tetszik a munkája, vagy a szavazása. Az EU csatlakozással kapcsolatos népszavazás után Simicskó István Fideszes honatya is nyugodtan szavazhatott a Parlamentben a referendummal ellentétesen, semmilyen retorzió nem érte, nem érhette. Azóta már frakciót váltott, s a KDNP színeiben vezeti a Nemzetbiztonsági bizottságot. Más kérdés, hogy mivel egyedül tett így, cselekedete a szavazás eredményét nem befolyásolta.

Gondoljuk csak el, mi lenne akkor, ha az összes honatya és -anya a népakarattal ellentétesen voksolna. A jelenlegi jogállás szerint erre lehetősége lenne, így aztán hiába kötelezi egy másik törvény a Parlamentet a népakarat elfogadására, ezt a gyakorlatban a két jogszabály össze nem hangoltsága miatt ki sem lehetne kényszeríteni. Itt tehát egy joghézag van, amit még a legközelebbi népszavazás kiírása előtt meg kell szüntetni!

Az ellentmondás feloldására a kormánytöbbség sosem tesz majd javaslatot. A mindenkori hatalomnak az érdeke, hogy törvényesen mehessen szembe a népakarattal. Nekünk sincs egyéb javaslatunk, s ha lenne sem tennénk meg. Gondolkozzanak el rajta azok, akik ezért kapják nem is kevés képviselői illetményüket!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsány után Bajnai

Szóljon hozzá!