ZETApress

hírportál

Gyurcsány után Bajnai

Ma délután az Országgyűlés 204 igenszavazattal, nyolc tartózkodással és nem szavazatok nélkül leváltotta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és helyére Bajnai György Gordont választotta meg. A voksoláson Velez Árpád is részt vett, akit Szabados Ákos helyére delegált az MSZP a budapesti listáról. Pesterzsébet polgármestere nyolc napja adta vissza parlamenti mandátumát.

Jövő csütörtökig kevés lesz az idő új képviselő állítására, írtuk meg egy héttel ezelőtt. Az elmúlt 19 évben sosem siettek ezzel ennyire sem a jobb, sem a baloldalon. Erre most sem volt szükség, hiszen a parlamenti matematika szerint vele együtt 194 igen kellett, nélküle viszont 193 is elég lett volna a kormányfőcseréhez, az 50% plusz egy szavazathoz. (A 386 fős létszámhoz már csak Toller László megüresedett helyét kell betölteni, de ehhez Pécsett időközi választásokat kell tartani!)

Az új kormányfő megválasztását megelőzően bemutatta minisztereit. Íme a névsor. MEH: Molnár Csaba, társadalmi egyeztetés: Kiss Péter, ÖM: Varga Zoltán, titkosszolgálat: Ficsor Ádám, IRM: Draskovics Tibor, FVM: Gráf József, OKM: Hiller István, SZMM: Herczog László, EM: Székely Tamás, KVM: Szabó Imre, HM: Szekeres Imre, NFGM: Vahl Tamás, Külügy: Balázs Péter, KHEM: Hónig Péter, PM: Oszkó Péter. Meghallgatásuk és az államfő általi kinevezésük a héten megtörténik, s a jövő hétfőn a Parlamentben leteszik az esküt.

A Parlament ma sem szavazta meg önfeloszlatását, az Európai parlamenti választásokat követően nyáron mégis szavazunk. Népszavazáson döntünk arról, hogy az országgyűlési képviselők csak számla alapján kaphassák meg költségtérítéseiket. Ennek kiírását ma egyhangúlag megszavazták, mivel az ehhez szükséges közel hatszázezer aláírás összejött. Más kérdés, hogy a törvény csak a Parlamentet kötelezi a népszavazás elrendelésére, illetve a népszavazás eredményének elfogadására, de ettől még mindegyik képviselő elutasíthatja azt. Senkit nem lehet közelezni ugyanis az igen gomb nyomására.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vahl nem kell miniszternek!
  2. Benépesült a Ház | ZETApress

Szóljon hozzá!