ZETApress

hírportál

Vahl nem kell miniszternek!

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy a gazdasági válság kezelését célzó programja kiemelt helyen foglalkozik a korrupció elleni küzdelemmel ? fordult a TI Bajnai Gordon kormányfőhöz Vahl Tamás gazdasági miniszteri jelölése kapcsán.

A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására (Vj-162/2004, Vj-20/2005 és Vj-97/2006).

Álláspontunk szerint a válság megoldásához elengedhetetlen a korrupciós gyakorlatok felszámolása, a nyilvánosság erősítése, a közpénzek átláthatóságának és a kormányzat számon kérhetőségének biztosítása. A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető.

A Transparency International Magyarország javasolja, hogy kormányalakításkor a fenti tényekre legyen szíves figyelemmel lenni. Szervezetünk kész a rendelkezésére álló eszközökkel a kormányzati korrupcióellenes intézkedésekhez szükséges támogatást megadni. Tájékoztatom arról, hogy levelünk honlapunkon a nyilvánosság számára is elérhető ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Ficsor Ádámot nem támogatták

Nem kapta meg a többségi támogatást tegnapi parlamenti meghallgatásán Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterjelölt a Nemzetbiztonsági bizottságtól. Mivel ott paritásos alapon vannak elosztva a helyek ? tehát a kormánypárti és ellenzéki képviselők létszáma azonos ? így ezen nem is csodálkozhatunk. A többi jelölt meghallgatásán is csak a kormánypártiak szavaztak igennel, de azokban mindenütt többségben vannak, így az ellenzék nélkül is elég voks gyűlt össze az alkalmasságuk megállapításához.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vahl Tamás visszalépett

Szóljon hozzá!