ZETApress

hírportál

Vahl Tamás visszalépett

A kormányfő elfogadta a gazdasági miniszterjelölt visszalépését. Bajnai Gordon miniszterelnök ma reggel elfogadta Vahl Tamás gazdasági miniszterjelölt visszalépését és a visszalépésre vonatkozó érveit.

Amint a miniszterelnök értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétségért az akkor Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a Gazdasági Versenyhivatal vezetőjétől és jelentést kért a miniszterjelölttől is. A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfő részére címzett nyílt levele is.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: Vahl Tamásra azért esett a választása ezen, a válságkezelés szempontjából kiemelten fontos poszton, mert a jelölt szakmai tapasztalata és személyes elkötelezettsége egyaránt alkalmassá tették őt a gazdasági tárca vezetésére.

Tekintettel azonban arra, hogy a mindenkori gazdasági miniszterrel szemben egyértelmű elvárás a tisztaság, az átláthatóság és a korrekt verseny szabályainak maradéktalan érvényesítése, különös tekintettel az uniós források pályáztatására, a miniszterelnök úgy ítélte meg, hogy miközben a jelölt hozzáértése és személyes tisztessége nem megkérdőjelezhető, ebben a helyzetben nem töltheti be a válságkezelő kormány gazdasági miniszterének szerepét. Új jelöltjét várhatóan egy héten belül megnevezi a kormányfő ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Ficsor Ádám miniszter lesz

A kormányfő bizalma töretlen Ficsor Ádámban, továbbra is fenntartja jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszteri posztra. Bajnai Gordon azt várja a jelölttől, hogy biztosítsa és garantálja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok törvényes működését. A parlamenti bizottságban tegnap, ahogy várható volt, politikai és nem pedig szakmai alapon szavaztak a pártok, így ez nem kérdőjelezheti meg a jelölt alkalmasságát ? tudatta Budai Bernadett kormányszóvivő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megalakult a válságkezelő kormány

Szóljon hozzá!