ZETApress

hírportál

Megalakult a válságkezelő kormány

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap ellenjegyezte a miniszteri kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozatot, így megkezdhetik tevékenységüket az új miniszterek és hivatalosan is megalakult a válságkezelő kormány. Az új kormány délelőtt 11-kor tartja első ülését, amelyen első olvasatban tárgyalják a Válságkezelő tervet. A gazdasági miniszter széke üres marad, mert Vahl Tamás visszautasította a felkérést. A frissen kinevezett miniszterek hétfőn teszik le esküjüket az Országgyűlés előtt.

A kormányfő ellenjegyzésével a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkárának kinevezésére is sor került: Csizmár Gábor a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter tevékenységében közreműködő államtitkárként, Baja Ferenc infokommunikációért felelős államtitkárként, Szigetvári Viktor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkárként, Tordai Csaba pedig jogi és közigazgatási államtitkárként fogja ellátni feladatait a Miniszterelnöki Hivatalban. A többi minisztérium államtitkárainak kinevezésére a következő napokban kerül sor. A kinevezéseket tartalmazó Magyar Közlöny a holnapján már olvasható ? tudatta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A TI megköszöni a döntést

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Transparency International Magyarország megnyugvással fogadta, és üdvözli a kormány reagálását tegnapi levelünkre. A gazdasági miniszter-jelölt visszalépése jelzésértékű, azt a szándékot tükrözi, hogy a kormányfő a válságkezelő kabinetet a közpénzeket felelősen, etikusan kezelő szakemberekből kívánja felállítani.

Álláspontunk szerint a tiszta közélet megteremtése érdekében még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a kormány tolerálja a közérdeket sértő tevékenységet. A kormányzati lépések hatékonysága szempontjából döntő jelentőségű, hogy a kabinet saját magával szemben magas mércét állítson.

A Transparency International Magyarország továbbra is kész a kormányzati korrupcióellenes intézkedésekhez szükséges támogatást biztosítani. A kormány munkájához az ország érdekében sok sikert kívánunk. Tájékoztatom arról, hogy levelünk honlapunkon a nyilvánosság számára is elérhető ? tarlamazta a tegnap elküldött levelük.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Remélem, reform-kormányzás indul!
  2. ZETApress » Bajnai megnevezte államtitkárait

Szóljon hozzá!