ZETApress

hírportál

Benépesült a Ház

Katona BélaA választások előtti utolsó ülésszakát kezdte meg tegnap az Országgyűlés. A nyitónapon a Fideszbe új képviselő érkezett. A július 13-án az Európai Parlamentbe távozó Deutsch-Für Tamás helyét az országos listáról Németh Szilárd foglalta el.

A parlament létszáma a lehetséges 386-tal szemben mindössze 383 fő. Rövidesen újabb taggal szaporodik, mert a vasárnap lemondott Fodor Gábor helyére szombaton jelöl utódot az SZDSZ választmánya az országos listáról. A további két hely bizonyára üresen marad, mert a választójogától ? így mandátumától ? februárban megfosztott MSZP-s Toller László pécsi és a júliusban Brüsszelbe távozott Fideszes Áder János csornai helyére ki kellene írni az időközi választásokat, de erre már aligha kerül sor.

S hogy miért nem választanak ősszel Pécsett és Csornán? Mert a Tisztelt Ház csak december 14-ig ülésezik, s utána már csak a jövőre megválasztásra kerülő képviselők folytatják a jogalkotást. Addigra elfogadják a költségvetést, melynek végszavazása december vége helyett már novemberben várható. Mivel az MSZP kisebbségben kormányoz, ehhez szükség lesz az SZDSZ szavazataira is. Cserébe a liberális képviselők biztosan befutó helyeket kaphatnak majd a jövő évi szocialista választási listákon.

Az utolsó ciklust már nem tölti Szili Katalin az elnöki pulpituson. A pécsi politikus asszony hétévi házelnökség, s az ezt megelőző négyéves alelnökség után hétfőn délután politikai és erkölcsi okokra hivatkozva lemondott. Utóda a szintén MSZP-s Katona Béla lett, akit titkos szavazással ? 319 igen és 22 nem szavazattal ? választott meg elnökének a Ház. Utána ? immár nyilvánosan ? újra szavaztak a képviselői juttatásokkal kapcsolatos népszavazás kiírásáról. Mivel az Alkotmánybíróság okafogyottság miatt az áprilisi elrendelést hatályon kívül helyezte, s a Parlamentet új eljárásra kötelezte, így a hétfői döntés csak egyhangú elutasítás lehetett. Legalább így erre nem dobunk ki megint felesleges milliárdokat!

Oh Se-hoon Budapesten

A kormányfő a parlamenti munkája mellett megbeszélést folytatott Oh Se-hoon szöuli főpolgármesterrel. Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap udvariassági látogatáson fogadta a Koreai Köztársaság fővárosának vezetőjét. A szöuli főpolgármester budapesti partnere meghívására tartózkodik Magyarországon.

A megbeszélésen a miniszterelnök elmondta: Dél-Korea Magyarország egyik legfontosabb partnere az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Hazánk a kétoldalú kapcsolatokban kiemelt jelentőséget tulajdonít a koreai tőke magyarországi jelenlétének. A tárgyalópartnerek érintették a tudományos, kulturális és oktatási kapcsolatok kérdéseit is, és méltatták a diplomáciai kapcsolatok húsz évvel ezelőtti felvételének jelentőségét ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A kormány tartja az irányt | ZETApress
  2. Menetel a Debrecen | ZETApress

Szóljon hozzá!