ZETApress

hírportál

Lehallgatás után lenézés

Újabb titkos dokumentum került ki a szocialistáktól. Igaz, most nem a zártkörű pártrendezvényről csent ki valaki információkat, hanem a pénzügyminiszter egyik elképzelését szellőztette meg. Tegnap délelőtt az SZDSZ által bojkottált Hír TV arról tudósított, hogy ingatlanadó bevezetésére készül a kormány. Nem csak a százmillió forintnál értékesebb, hanem a tízmilliónál értéktelenebbek után is kell majd fizetni 2009-től. Az adót az önkormányzatoknak kell majd kötelező jelleggel kivetni.

Tízmillió forintonként emelkednek majd az adósávok a tervezet szerint. A legalsó kategóriában másfél, a következőben három, míg az értékesebb ingatlanoknál ennél is nagyobb ezrelékes lesz az adókulcs a progresszív emelkedés alapján. Egy tízmillió lakásnál ez évi 15 ezer forintot, azaz havi 1250 forintot jelent, húszmilliósnál viszont már a háromszorosát.

Ördögi a tervezetben, hogy ezt az adót a 2010-es választásokat megelőző évben zömében ellenzéki önkormányzatoknak kell majd kivetni, így az állampolgárok őket fogják szidni a többletterhekért. Persze a Kormány tehet majd egy gesztust az elengedésével, így újra népszerűvé válhat a választópolgárok előtt.

Kivonul majd az ellenzék

Lamperth Mónika lehallgatása után újabb fecsegés is botrányt kavart. Szekeres Imre hadügyér zárt körben arról beszélt, hogy újra kell gondolni a MSZP-nek az SZDSZ-szel és az MDF-fel fennálló kapcsolatát. A legkisebb ellenzéki párt elnöke mindjárt közölte is, hogy nem kérnek a nagykoalícióból, pedig talán nem kéne elhamarkodnia a választ.

Ha az MDF lépne be az SZDSZ helyett a koalícióba, matematikailag meglenne az ötven százalékos többségük a Parlamentben. Ha Gyurcsány Ferenc helyett Dávid Ibolya lenne a miniszterelnök, a FIDESZ és a KDNP is megnyugodhatna, s a tömegek is elhagynák a Kossuth Lajos teret. Persze ez csak játék a számokkal, s különben sem adhatunk senkinek tippeket.

Tegnap este Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője beszélt híveinek a Parlament előtt. Elmondta, hogy a továbbiakban a FIDESZ-szel együtt bojkottálni fogják a szerintük elfogultan tájékoztató Napkeltét. Szólt arról is, hogy minden előre bejelentett kormányfői beszéd előtt frakciója és a Fideszesek kivonulnak az ülésteremből. Csak ő marad benn Navracsics Tiborral és Orbán Viktorral együtt, hogy az államfő útmutatása szerint képviselhessék választóikat. Ma estére Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét várják a térre a tüntetők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ballag a Katona

Szóljon hozzá!