ZETApress

hírportál

Ballag a Katona

Felajánlotta lemondását Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A kormányfő egy percig sem marasztalta őt a tárcánál. Utódlásáról később döntenek. S hogy mi okozta a pénzügyi szakember gyors távozását? A tegnapi meggondolatlan nyilatkozata, melyet az ingatlanadó 2008-as bevezetéséről mondott. Erről ugyanis még nincs kormánydöntés, s egy kormánytisztviselő nem fecseghet feleslegesen.

Mint korábban a Hír TV információját közreadtuk, a Kormány néhány ezrelékes ingatlanadó bevezetését fontolgatta. Tegnap ugyanezek a számok már százalékos, azaz tízszeres nagyságrendben hagyták el az államtitkár ajkát. A tízmillió forintos ingatlanra így éves szinten nem 15 ezer, hanem 150 ezer forintot kellett volna fizetni, ami havi átlagban 1250 forint helyett 12 ezer-ötszáz forint. Ez még viccnek is rossz ebben a feszült belpolitikai légkörben.

A mai kormányszóvivői tájékoztatón Horváth Ágnes egészségügy-minisztériumi államtitkár beszélt a gyógyszer-gazdaságosságról szóló törvény részleteiről. Elmondta, hogy a továbbiakban a gyártók javaslatára az originális és generikus felosztás helyett a német példát követjük. Fixesített, és nem fixesített termékeket különböztetünk meg, s a rabatt mértéke az előbbi körben 14 százalék, az utóbbiban 16 százalék lesz. A gyártók részben, vagy teljesen mentesülnek a befizetés alól, ha termelői árukat csökkentik, s legalább három évig a vállalt áron dolgoznak.

Az intézkedés célja, hogy folyamatosan lehessen biztosítani az olcsóbb termékeket, s ezzel a fogyasztó, azaz a beteg járjon jól. A folyamatban a biztosítót és az orvost is érdekeltté kell tenni, ezért kell majd büntetést fizetni az orvosnak, ha a drágább gyógyszert írja fel az olcsóbb, de azonos hatású készítmény helyett.

Regisztrálni fogják az orvoslátogatókat

Túlságosan sok, 2800 orvoslátogató dolgozik ma Magyarországon. Tizenegy gyógyítóra jut belőlük egy. Olyan az arányuk, mint a focicsapatban a játékosok és edzőjük között, ezért a számukat csökkenteni kell. A továbbiakban nyilvántartásba veszik mindegyiküket, s az első regisztrációkor ötmillió forintot, majd évente egymilliót fizet utánuk az alkalmazó gyógyszergyár. A tárca célja ezzel kettős. Egyrészt a számukat akarja így csökkenteni, másrészt a befolyt pénzzel a gyógyszerkasszát gyarapítani.

A kistelepülések patikáját is támogatni fogják Az alapba a nagy gyógyszertárak fizetik be a szolidaritási díjat. Mértéke az éves árréstömeg függvénye. 623 patikánál ez harminc- és ötvenmillió forint között mozog, s ők fél százalékot fizetnek majd. Egy százalékot fog fizetni 325 patika az ötven- és hetvenötmillió közötti, míg két százalékot 174 patika a hetvenötmillió forint feletti éves árréstömege után. Jövőre mintegy száz-százötven féle gyógyszert lehet majd forgalmazni patikán kívül is szigorú korlátok között. A rendelet melléklete ezeket 32 tételben tartalmazza.

Döntött a Kormány a Felügyelet létrehozásáról is. Ez az egészségügyi miniszter irányítása alá rendelt központi hivatal lesz. Ellenőrzési tevékenysége során akár tízmillió forintos bírságot is kiszabhat. Másik egészségügyi szolgáltatót is kijelölhet akkor, ha a szerződésben álló fél nem látja el kellőképpen feladatát. Súlyos jogszabálysértés esetén az egészségbiztosítót is felszólíthatja a finanszírozási szerződés felfüggesztésére.

A tízfős Felügyeleti Tanács tagjaiból egyre a szakmai kamarák tehetnek javaslatot. Ezzel egyidőben a kötelező kamarai tagság is megszűnik az egészségügyben, ám a kamarák megmaradnak. Önkéntes tagsággal működnek tovább köztestületi jelleggel. Bizonyos feladataikat megtartják, érdekvédelmi funkciókat is el kell majd látniuk, de nem a szakszervezetek helyett kell ezután sem működniük.

Szóljon hozzá!