ZETApress

hírportál

Sólyom választhat

Az államfő június 7-re, a pünkösd utáni első vasárnapra írta ki délelőtt az Európai parlamenti választásokat. Lendvai Ildikó frakcióvezető javaslatára akkor fejtheti ki pártszimpátiáját a szavazófülke magányában. Igaz Sólyom nem csak erről, hanem a Magyar Országgyűlés összetételéről is szeretett volna mielőbb dönteni. Az előrehozott választásokat az uniós szavazással együtt mégsem lehet megtartani.

Végleg kifutottunk az időből, Fodor Gábor csütörtököt mondott, de mindenkinek tetsző kormányfő-jelöltet mostanáig nem sikerült találni. Surányi György az orbáni támogatás hiányában mondott nemet, míg Glatz Ferenc és Vértes András nem csak az SZDSZ-nek, de a MSZP-nek sem kell. Lehet, hogy őket csak cselből dobták be?

Délben újabb név került elő a cilinderből: Patai Mihályé, az UniCredit Bank Hungary Zrt. vezérigazgatójáé. Az új jelölt egyben a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) elnöke is. Róla rögvest kiderítette a média, hogy az ?56. utáni belügyminiszternek, Biszku Bélának, a megtorlások egyik vezetőjének a lányát vette feleségül. Nem sokáig élvezkedhettek rajta, mert ő sem vállalta a jelöltséget. Több név is felmerült még a nap folyamán, de érthetően mindegyikük nemet mondott.

Új kormányfőhöz új kormány is dukál, de a régit sem lesz olcsó leváltani. Igaz, a végkielégítéshez egyéves kormánytagság kell, s a tavaly májusban kinevezett hat új miniszter, valamint az ősszel kinevezett közlekedési tárcavezető ennek híján van, ám a többi fél tucatnak is sokat kéne fizetni. A szakértői kormányban nem akar frakciótagot az SZDSZ, s épp s régebbiek képviselők is, így az új kormányfő megválasztásához az ő szavazataikra is szükség lesz.

Az MSZP-nek elég lenne öt független képviselő szavazata Gyurcsány lecseréléséhez, s ha őket meg tudják nyerni, az SZDSZ nélkül is tudnak kormányt alakítani. Attól nem kell félniük, hogy a szabaddemokraták a Fidesszel és KDNP-vel együtt megszavazzák a Parlament feloszlatását, mert ezzel saját halálos ítéletüket írnák alá. Persze ezt is ki tudják védeni, ha a jobboldali pártoktól kérnek cserébe majdani miniszteri tárcákat ? s uram bocsá? közös listát állítanak velük ? az előrehozott választások megszavazásáért!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nincs még jelölt

Szóljon hozzá!