ZETApress

hírportál

Sólyom már választana

Tegnap végre az államfő is megszólalt a kormányfőkeresés kapcsán. Elmondta, hogy alkotmányossági aggálya nincsen a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal szemben, de ezt tartja a legkevésbé demokratikus megoldásnak. Helyesebbnek véli az előrehozott választásokat, hogy a választópolgárok döntenének a következő kormányprogramról.

A frakciók közük a Fidesz tiszteletben tartja Sólyom László véleményét, míg az MSZP frakcióvezetője szerencsésebbnek tartaná, ha az elnök a szavazófülkében nyilvánítaná ki pártszimpátiáját. Más kérdés, hogy ezt csak akkor tehetné meg, ha az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem küzdene olyan határozottan az előrehozott választások ellen.

Békesi úr és Juditka

A kormányfőjelöltek között a hétvégén elhangzott Békesi László neve is. Eszembe jutott egy interjú a ?90-es évek elejéről egy kereskedelmi televízióban. Akkoriban sorra alakultak ilyenek, s műsorukat csak szűk körzetben kábelen továbbíthatták. Békesi Lászlóval, és feleségével, Csehák Judittal beszélgetett a riporter.

Az Antall-kormány volt akkor hivatalban, s a két korábbi miniszter ellenzékben politizált. Az akkori politikai helyzetben kevesen gondolák, hogy a Horn-kormányban Békesi újra pénzügyminiszter, míg a Medgyessy-kormányban Csehák ? aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt ? újra egészségügyi miniszter lesz. A beszélgetés éppen ezért inkább magánéleti jellegű volt.

A beszélgetős műsorban kötetlenebb a stílus, nem fontos a titulusok használata a megszólításnál. Itt is így történt, bár a megszólítás felemásra sikeredett. A riporter folyamatosan Békesi úrnak és Juditkának szólította vendégeit. Elképzeltem, amint egy másik csatornán egy riporternő Lacinak és Csehák asszonynak szólítja a két egykori kormánytagot. Ezzel azóta is adósak maradtak a kolléganők, mert a férfiakkal mindenki tisztelettudóan, míg a nőkkel sokszor túlságosan bizalmaskodón beszél. Vajon miért?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sólyom választhat

Szóljon hozzá!