ZETApress

hírportál

Békemenet és diploma(f)osztás

A mögöttünk hagyott hétvégén a jobb- és a baloldal egyaránt az utcára vonult. Ne örüljünk korán, nem együtt, még csak nem is a Duna azonos oldalán vonultak! (Nem divat nálunk az összefogás, ezért tartunk ott, ahol vagyunk!) A kormányoldal Pesten, az ellenzék Budán masírozott.

Orbán Viktor hívei tegnap délután a Hősök terén gyülekeztek. A szervezők a Demokrata hetilap legújabb számát osztogatták. Sokan jöttek vidékről is és a Békemenet a lezárt Andrássy úton haladva érkezett meg a menet estére a Parlament elé. A Kossuth téren sem voltak beszédek, civil kezdeményezés lévén nem voltak pártjelképek, s a politikusok is csak magánemberként voltak jelen. Nem az Európai Unió ellen, hanem a szuverenitásunkat kétségbe vonó külföldi és hazai baloldal ellen demonstráltak. Létszámukat politikai elkötelezettségük szerint százezer és egymillió között becsülték a különböző híradások.

A Budai Várban közben a liberálisok készültek a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pál diploma(f)osztójára. Az egyik szónok azt követelte, hogy az államfő előbb oszlassa fel az Országgyűlést, majd maga is mondjon le! Eszébe sem jutott, hogy ezzel az interregnummal milyen kritikus helyzetbe sodorná az országot! Köztársasági elnök hiányában nem lenne, aki kiírja a következő parlamenti választást, s mivel már Tisztelt Ház se működne, házelnök se lenne, hogy ideiglenesen helyettesítse az államfőt.

Az államfőt sokan bántják, én mégis inkább sajnálom. Jól elvolt ő Brüsszelben az EP alelnökeként, de MOB-elnökként és NOB-tagként is mindenütt köztiszteletben állt. Kár volt neki 2010 tavaszán Orbán Viktor pártelnök hívására hazajönni! Korábbi helyein senkit sem érdekelt doktorátusa, politikusként pedig a doktori címét sem kellett használnia. Már államfővé választásakor kiderült, hogy csak az első két évben számít rá a kormányfő. Mi másért iktatták volna törvénybe, hogy kétévnyi elnöklés után élete végéig megtarthatja államfői juttatásait. Göncz Árpád idejében ehhez még két ciklus kellett, Sólyomnál már elég volt hozzá egy is.

S miért írt alá eddig minden törvényt, vállalva a Nemzet golyóstolla gúnynevet? ? Mert a kétharmados kormányoldaltól gyökeres változást vártak választóik, s ehhez nem fék, hanem motor kellett. SP már beiktatásakor elmondta, hogy erre szerződött, s vállalását eddig teljesítette is. Ez nem tetszett a külső-belső ellenzéknek, s mostanra találtak fogást rajta. Ehhez kellett a HVG-nek fél évig vizsgálódnia.

A szocialisták most azzal érvelnek, hogy az 1994-98. közötti kétharmaduk birtokában sem írtak új alkotmányt. Azt felejtik csak el hozzátenni, hogy a 2/3-uk csak az azóta már levitézlett SZDSZ-szel együtt volt meg, s a szabad demokraták belső fékként gátolták az MSZP ötleteit. A szintén szabad demokrata Göncz Árpád államfőként ugyancsak fékezte az 1990-94. közötti MDF-kormány és Antall József reformtörekvéseit. Őt azért gúnyolták, mert aláírás helyett mindent visszaküldött a feladónak. Ugyancsak az SZDSZ tartózkodása akadályozta meg 2005-ben Szili Katalin szocialista államfőjelölt megválasztását, így a Fidesz nekik, meg a Szilihez görcsösen ragaszkodó MSZP-nek köszönhette Sólyom László elnököt. Ha Szilit a 3. forduló előtt visszaléptetik, az SZDSZ igenjei is kellettek volna Sólyom megválasztásához, aki aztán 2010-ben kegyvesztetté vált Orbánnál.

Most az Orbán-kormány ellen szervezkednek a liberálisok. Brüsszelben és Washingtonban panaszkodnak, a kormány megbuktatásán fáradoznak. Külföldi szövetségeseik attól félnek, hogy Európában mások is követik az önálló nemzeti utat, mely nem tenne jót a nagytőkének. Mindenütt igyekeznek lejáratni országunkat, s ennek lett része most köztársasági elnökünk folyamatos gúnyolása. A külföldieknél ez megbocsátható, de honfitársainknál nem a leghazafiasabb cselekedet ? s talán még túl finoman is fogalmaztam!

Az ellenzék egyébként ma sem egységes, s ezért nem tetszik nekik az egyfordulós választás. Senki sem akar a másikkal korán összefogni, mindenki önállónak akar mutatkozni, s csak az első forduló eredményeinek ismeretében, a második forduló előtt hajlandó az esélyesebb javára visszalépni. Kétfordulósnál eddig a baloldal mindig így tett ? bár 1998-ban a független kisgazda Torgyán József a miniszteri tárcáért cserébe ugyancsak visszaléptette jelöltjeit a Fidesz javára ?, egyfordulósnál viszont már senki sem taktikázhat. Ezért szeretnék brüsszeli segítséggel a kétfordulóst megtartani.

Mivel ma délután a kormányoldal otthon maradt, Budáról az ellenzék átjött Pestre. A Belvárosban, a Batthyány-örökmécsesnél a Klubrádió megszüntetése ellen tüntettek. Itt tegnapi Népszavával várták az embereket, s szónoklatok is elhangoztak. Bródy János a köztársaságról énekelt. Schmitt Pál diplomája megint terítékre került, és Orbán Viktor nevének említésekor is nagy hangon fújoltak.

Szóba került az Educatio kiállítás pénteki megnyitója is, ahol a diákok spontán megmozdulása zajlott. ? Erről se a királyi tévé, se a tv2 nem tudósított, ami nem más, mint hírhamisítás! ? vonták le a következtetést, miközben azon gondolkodtam, hogy egy spontán megmozdulásra hogyan lehetne stábokat kiküldeni. Az ilyet sosem jelentik be előre, mindig az utolsó pillanatig titkolják, hogy nehogy valaki ellen-demonstrációval zavarja meg az eseményt. Persze ezt a médiában mindenki tudja, de a téren jól lehetett vele hatást kelteni.

S hogy miért lázadtak fel pénteken a diákok? ? Hat, tíz és 12 éves röghöz kötésük ellen. Az új oktatási törvény értelmében a végzést követő húsz évben ugyanis kétszer annyi ideig kell az államilag támogatott képzésben diplomát szerzetteknek itthon dolgozniuk, ahány évig tanultak. A hatéves orvosi egyetem után például 12 évet. S mivel az ő képzésük a legköltségesebb ? félévenként közel egymillió forint ? majdnem 12 milliót kell kifizetnie annak az orvosnak, aki a magasabb kereset reményében a külföldiek gyógyítását választja saját honfitársai helyett. Akkor meg miért nekünk kéne a taníttatását támogatnunk?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Egyetemi diplomafosztás | ZETApress

Szóljon hozzá!