ZETApress

hírportál

Egyetemi diplomafosztás

Aláírásgyűjtésbe kezdett délelőtt az LMP ? tudtuk meg a Sándor-palota előtti sajtótájékoztatón. Ötvenezer aláírást szeretnének összeszedni hétfő délig, melyben a nép Schmitt Pál köztársasági elnök távozását követeli. Utána az ellenzéki pártokkal egyeztetnek majd a hogyan tovább kérdésében.

A legkisebb parlamenti párt aktivistái csütörtök estétől sátoroznak a Szent György téren. Akkor fosztotta meg a januári vicces diploma(f)osztást követően doktori címétől elnökünket a Semmelweis Egyetem Szindikátusa. Igaz, ezt nem nekik, hanem a bíróságnak kellett volna megtennie a fenntartó minisztérium, a NEFMI javaslatára. Hogy mégsem ez történt, annak az az oka, hogy Réthelyi miniszter nem merte az ügyet felvállalni, hanem a doktori tanács levelét felbontatlanul küldte vissza a feladónak.

A tudományos élet is sürgette a döntést. Az intézményhez érkező nagyszámú sajtómegkeresésre válaszolva a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdán este az alábbi nyilatkozatot tette közzé: A Schmitt Pál kisdoktori címével kapcsolatos, minden bizonnyal politikai indíttatású ügy mára nemzetközi botránnyá dagadt, amely súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, abban az esetben is, ha doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg.

A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért nyilvánvalóan mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek. A politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy ez a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okozó ügy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon ? írta Pálinkás József elnök, egykori fideszes oktatási miniszter. Ez eléggé világos beszéd!

Az államfő a megfosztás ellenére tovább marad hivatalában. Tegnap este az m1-en úgy nyilatkozott, hogy becsületbeli ügynek érzi a kitartást, mellyel húsz év előtti konzulensének és akkori bírálóinak is tartozik. Őket kell megvédenie, ezért most az új szabályok szerinti kisdoktori megszerzésébe kezd a sport és a környezetvédelem kapcsolatának témájában. Csak arról feledkezett meg, hogy ehhez be kell iratkoznia az egyetemre, két évet el kell végeznie, szigorlatoznia kell, s csak utána foghat hozzá a disszertáció megírásához. Már csak az a kérdés, hogy belefér-e még a szeptemberi kezdés a jelentkezési határidőbe, vagy csak jövőre próbálkozhat.

Volt egy figyelemreméltó gondolata is a tévéinterjúban: elmondta, hogy anyagi haszna nem származott a doktorátusból, s az államfői címhez sem előírás a végzettség. Ebben tényleg igaza van, Göncz Árpád sem volt doktor, s államfőként a fizetés sem függ az iskolázottságtól. Más a helyzet viszont a köztisztviselőknél, ami Schmitt Pál húsz évvel ezelőtt volt. Akkoriban és később is diplomataként, a Külügyminisztérium alkalmazásában köztisztviselő volt, így a bértábla szerint magasabb fizetési kategóriába lett besorolva. Mi ez, ha nem anyagi haszon? Furcsa, hogy ez eddig elkerülte az ellenzék figyelmét!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elnökökről balszemmel | ZETApress

Szóljon hozzá!