ZETApress

hírportál

Nyert a Fidesz Újbudán

A 28 éves Fideszes Rétvári Bence 71 százalékot ért el tegnap az újbudai időközi országgyűlési képviselőválasztás második fordulójában. Mivel a választásra jogosultak több mint 25 százaléka megjelent, így a szavazás érvényes volt. Már két héttel ezelőtt is elnyerte a szükséges ötven százalékot, de az akkor még szükséges ötven százalékos részvétel hiányzott az urnáknál. A fiatal demokrata az októberben elhunyt kereszténydemokrata Deák András helyére ülhet majd a frakcióban.

Rétvári nagynevű ellenfeleket utasított maga mögé. A szabaddemokrata Lakos Imre húsz százalékot, míg az MDF-es Csapody Miklós hat és felet kapott. Igaz, ők tét nélkül indultak, mert listán mindketten az Országgyűlés tagjai. Más kérdés, hogy a mostani vereségük után illene lemondaniuk, s másoknak átadni a helyüket a frakcióikban. Mivel önként nem teszik, így ezt a későbbiekben talán törvényben illene szabályozni. Olyan javaslatra gondolunk, hogy már a jelöltté válás pillanatában szűnjön meg a mandátum, s a ciklus végéig csak egyéni képviselőként lehessen az visszaszerezni.

A negyedik jelölt, a MIÉP-es Fenyvessy Zoltán csak két és fél százalékot szerzett. Korábbi ő is helyet foglalt a Parlamentben, de azóta már pártja is kiszorult. A parlamenti pártok versenyében tehát az MDF jelöltje utolsó lett. Persze Dávid Ibolya pártelnök ezt másként élte meg. Számára a mostani voksolás azt bizonyította, hogy ők képezik a harmadik erőt a magyar belpolitikában. Irigyelhető az optimizmusa, annyi szent!

Szóljon hozzá!