ZETApress

hírportál

Laborcot is leszavazták

Nem kapta meg a kormánytöbbség igenlő szavazatát Laborc Sándor az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén. A 11 szavazóból öt ellenzéki képviselő ellene, ugyanennyi szocialista mellette szavazott, míg Gulyás József (SZDSZ) tartózkodott. Szilvási György titokminiszter valószínűleg mégis őt fogja jelölni a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, amit a kormányfő is nagy bizonysággal elfogad.

Hasonló anomália már ?92-ben is történt, igaz akkor az igazságszolgáltatásban. Gatter László Pest megyei bírósági elnökké kinevezése előtt kérdezte meg a miniszter a bírákat, s a nyolcvannál is több szavazóból csak néhányan szavaztak rá. Balsay István MDF-es igazságügy-miniszter mégis neki adott bizalmat. A bíró öt évvel később a Fővárosi Bíróság elnöke lett, s akkor már a szocialista Vastag Pál volt a miniszter.

Balsay ’92-ben úgy érvelt, hogy a bírói kar szavazata csak tájékoztató jellegű volt számára, s a néhány igenlő voks tulajdonképp Gatter alkalmasságát jelentette a posztra. Ha mindössze egy bíró szavazott volna az elnökjelölt mellett, neki az is elég lett volna a kinevezéshez. Szerinte már az is azt bizonyította volna, hogy Gatter alkalmas a feladatra.

Laborcra most a megkérdezettek majdnem fele igennel szavazott, s a minisztert most sem köti semmi sem. Más kérdés, hogy a leendő főigazgatónak ezután a bizalmatlanság légkörében kell dolgoznia, s munkáját még a kisebb kormánypárt sem segíti. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett érdemes-e elvállalnia a feladatot?

Személycsere a Fidesz frakcióban

Hétfő délután, napirend előtt tette le esküjét Bodó Imre. Az újdonsült honatya Kispál Ferenc helyére került a Fidesz Csongrád megyei listájáról. Elődje több mint egy hónappal ezelőtt gombnyomási ügybe keveredett, ezért október 12-én lemondott mandátumáról. Ezzel még koránt sem teljes a parlamenti létszám, mert az október 20-án elhunyt Deák András (Fidesz – KDNP) helyére jövőre időközi választást kell kiírni a főváros XI. kerületében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyert a Fidesz Újbudán

Szóljon hozzá!