ZETApress

hírportál

Nincs még elnökük

Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök Dr. Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének.

A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírása szerint az elnöki tisztségre a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot az Országgyűlésnek. Az ORTT elnökét az Országgyűlés az összes képviselő több mint felének szavazatával választja meg ? tudatta csütörtökön az államfői Sajtóiroda.

A 33 éves, siklósi születésű jogi doktor és kommunikációs szakember ? aki jelenleg a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és a Digita Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője ? mégis hiába várta, hogy tegnap letehesse a hivatali esküt, a Parlamentben napirendre se vették megválasztását. A honatyák úgy érveltek, hogy ez a röpke négy nap kevés volt számukra a jelölt megismerésére. Mivel tegnap volt a 2006-2010-es parlamenti ciklus utolsó ülése, így a döntés már az áprilisi választások utánra marad.

Mivel az új elnökről a jelölést követő 15 napon belül kell dönteni, a Parlament jogsértést követett el ? érvelnek az alkotmányjogászok. Nem ez lesz az egyetlen ilyen eset, hiszen számtalan ügyben olvashattuk, hogy az Országgyűlés mulasztásos jogsértést követett el. Felsorolni is hosszú lenne, azért inkább bele sem kezdünk.

Jaj, a holokauszt-tagadóknak!

Az utolsó ülésnap két névszerinti szavazást is hozott. Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje a holokauszt-tagadás büntethetőségéről nyújtott be törvényjavaslatot. Az ötlet még decemberben Elie Wiesel holokauszt-túlélőtől származott, aki a kormányfőtől és a képviselőktől az Országházban, majd másnap az államfőtől a Sándor-palotában kérte ezt. A tegnap elfogadott tervezet szerint a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz sújtható.

S hogy miért kellett erről kétszer is szavazni? Mert Répássy Róbert (Fidesz?KDNP) szerette volna a kommunista rezsim áldozatainak tagadóira is kiterjeszteni a törvényt, de módosító javaslatát a kormányoldal elvetette. Az ezt követő végszavazáson aztán az ellenzék a ?nem? helyett udvariasan tartózkodott, ám a kormányoldalnak és néhány szimpatizánsának igenje így is elég volt. Többen jelezték viszont, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, így a kihirdetést követő harmincadik napi hatálybalépés még jócskán várathat magára.

Bajnai elköszönt

Tegnap a kormányfő mintegy negyven percen át értékelte az elmúlt egyéves munkáját. Korábbi, miniszteri munkájáról nem beszélt. Mint még áprilisban megígérte, a választások után visszamegy az üzleti életbe, s nem politizál tovább. (Többen felvetették nevét főpolgármester-jelöltként az őszi önkormányzati választásokra, de az MSZP végül Horváth Csabát jelölte.)

Az ellenzéki képviselők tegnap azért támadták Bajnait, mert nyáron lelép, s ahelyett hogy tovább dolgozna a közért, elhagyja a süllyedő hajót. Csak azt felejtették el kritizálói, hogy a 2002-es választásokat követően Orbán Viktor korábbi kormányfő hónapokon át be sem járt a Parlamentbe, pedig ő képviselő maradt, ott volt a munkahelye, onnan kapott fizetést. Bajnai képviselő se lesz ? most sem az ?, tehát nem közpénzen fog élni a választások után.

Elterelések, útlezárások

Ha az Alsóház ki is ürült, a Felsőház holnap benépesül. Szerda-csütörtökön Budapesten több nemzetközi programra kerül sor. Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére hazánkban lesz a Visegrádi Négyek miniszterelnöki szintű találkozója, az Energiabiztonsági Csúcstalálkozó, az Európai Bizottság Duna Stratégia konferenciája és a Duna Csúcstalálkozó. Már ma este lezárják a Kossuth teret és környékét, így a parkolásra érdemes lesz odafigyelni! Mivel a delegációk zöme repülővel érkezik, a Ferihegyi repülőtérről bevezető utakon is forgalomkorlátozásokra, ideiglenes útlezárásokra lehet majd számítani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A holokausztra emlékezünk | ZETApress

Szóljon hozzá!