ZETApress

hírportál

A holokausztra emlékezünk

Tisztel Honfitársaim! Ma a kommunizmus áldozataira emlékezünk. És emlékezünk azokra is, akiknek életét megnyomorította vagy megkeserítette a hazug, embertelen hatalom ? írta a miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Emlékezünk a totális elnyomás, a mindennapi terror áldozataira is, a számon tartott életekre, elvett esélyekre, cenzúrázott mondatokra, a szabadságtól megfosztott évekre. A mai nap nemcsak emlékeztet, de egyben figyelmeztet is. Figyelmeztet saját felelősségünkre, hogy ne engedjük többé soha, hogy bárki, bármilyen eszme nevében elnyomja az embert, a nemzetet.

A kommunizmus, mint minden elnyomó rezsim, semmibe vette az embert. Ezért az elnyomás ellen leginkább az emberi méltóság védelmével, minden egyes ember jogának érvényesítésével és szabadságának szavatolásával küzdhetünk.

A magyar nemzet húsz évvel ezelőtt kivívta függetlenségét, ma szabadok vagyunk. De ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen, hogy képesek legyünk kitartóan védelmezni a demokráciát, minden polgárnak önmagában kell megerősítenie saját demokratikus hitét. És mindenkinek tiszta szívvel és fejjel kell erősítenie a demokratikus intézményeket és pártokat is, hogy az antidemokratikus erőknek ne legyen esélyük soha többé.

Fájdalommal hajtok fejet a kommunizmus valamennyi áldozatának emléke előtt. És erős hittel hívok minden magyart arra, hogy közösen védjük tovább a demokráciát, és saját szabadságunkat ? írta Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Mint köztudott, az Országgyűlés hétfőn alkotott törvényt a holokauszt-tagadás büntethetőségéről.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Döntsön az új Parlament! | ZETApress

Szóljon hozzá!