ZETApress

hírportál

Törvénykönyves közmunkásokat!

Vécsi IstvánAzonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet, amelynek célja az is, hogy a közmunkások a későbbiekben a minimálbért kaphassák kézhez ? mondta Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, Ricse polgármestere ma délután Hideg van, helyzet van, indulunk című sajtótájékoztatóján.

Szakszervezetük tagjai februártól előbb a járási, majd a megyeszékhelyekre vonulnak, és követeléseiket a hivatalok előtt ismertetik, megmozdulásaik eredménytelensége esetén pedig készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében. Azt szeretnék, ha a kormány idén érdemben változtatna a közmunkások helyzetén, ha már ezzel akarja megoldani a foglalkoztatási problémákat. A közmunkások jellemzően mély-szegénységben élnek, a jelenlegi feltételek fenntartása pedig a nyomort konzerválja ? tette hozzá a Kossuth téri József Attila szobornál. A Közmunkás Szakszervezet elnöke szólt arról is, követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a munka törvénykönyve.

Nyakó István MSZP-s politikus, a szakszervezet társelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen, ezért egyetértenek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának legalább tízezer forintos béremelést megfogalmazó követelésével. Ha a kormánynak a közmunkások a foglalkoztatást javító statisztikai adatnak jók, akkor megérdemelnék, hogy a minimálbért is megkapják. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is igazságos lenne, mert a közmunkások sokszor olyan munkát végeznek, amelyért a mellettük dolgozók megkapják legalább a minimálbért, melyet párttársai hétfőn nettó százezer forintra emelni javasoltak.

? Nem félnek-e attól, hogy a közmunkásbér megemelése esetén az adott bértömegből kevesebb közmunkást tudnának alkalmazni, így ők többet keresnének ugyan, ám a többieket elbocsátanák, így ők újra munkanélkülivé válnának? ? kérdeztem az MSZP-s politikust. (Hasonló aggályaimat tíz napja már megfogalmaztam.) Nyakó István érdekvédelmi politikusként sem tart ettől. Szerinte a 87 ezer forintos létminimumot és a pótlékokat minden munkavállalónak meg kell kapnia akkor is, ha közmunkásként foglalkoztatják!

Ferihegyi útonállás

Kunhalmi Ágnes, MSZPA reptérre vezető út fizetőssé tétele az útonállás iskolapéldája ? mondta Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP fővárosi elnöke. A magyar kormány útonálló pénzbehajtó politikája új szintre lépett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljához tartó út fizetőssé tételével. Ahelyett, hogy az útszakasz felújításán dolgoznának ? miközben ez az első dolog, amit a hazánkba repülővel érkezők az országból látnak ? fizettetnek a behajtásért. Az útdíj bevezetése annak bizonyítéka, hogy már hatályba lépése előtt megbukott a 2015-ös költségvetés, a kormánynak pedig fogalma sincs, hogyan is kellene kormányoznia, mit is kellene tennie. A Fidesz politikájának következménye, hogy immáron több generáció is az emigrációt tekinti a jobb élet reményének. A reptéri út fizetőssé tétele csak egy újabb ok erre: könnyen lehet, hogy lesznek, akik utolsó forintjaikat a repülőjegy mellett az útdíjra költik majd, mielőtt elhagyják az országot. A korrupcióra és adóemelésre épülő kormányzás immár a szó szoros értelmében útonállássá vált.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Több lakás kellene! | ZETApress
  2. Közmunkások vonulása | ZETApress

Szóljon hozzá!