ZETApress

hírportál

Közmunkások vonulása

Kordás László főtitkárA megyei kormányhivatalokhoz vonul hétfőtől a Közmunkás Szakszervezet, hogy ezzel hívja fel a hamarosan újra összeülő Országgyűlés figyelmét a szegénységre, valamint a közmunkások és más dolgozók kilátástalan helyzetére ? mondták el az érdekképviselet vezetői délután József Attila Duna parti szobránál.

Kordás László, a szakszervezet főtitkára közölte, hogy egyhetesre tervezett megmozdulásukat Borsod és Szabolcs megyében kezdik, a menetek pedig a problémák által leginkább sújtotta településeket érintik majd. A megmozdulás ötletéről már az Újév délutáni sajtótájékoztatójukon is beszéltek. Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke kiemelte, a kormányhivatalokhoz érve átadják majd követeléseiket, amelyek a tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását sürgetik.

A szakszervezet szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának 20 százalékos csökkentését, a nettó minimálbér 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, a közszféra béreinek 5 százalékos, de minimum tízezer forintos növelését, a közmunkások jogfosztásának felszámolását, a Munka Törvénykönyvének munkavállalókat védő radikális megváltoztatását, valamint a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását ? fejtette ki Nyakó István. Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet másik társelnöke emlékeztetett, korábban 2012-ben és 2013-ban is tartottak éhségmeneteket, amelyekkel szerinte a lakosságot ugyan sikerült felrázni, a kormánypárti politikusok azonban nem hallgatták meg őket, a dolgozói szegénység pedig azóta tovább is növekedett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. PM-kampány ötvenezerért | ZETApress

Szóljon hozzá!