ZETApress

hírportál

Földspekuláció Zsámbékon?

Tegnap Fellegi Tamás miniszter bejelentette, hogy a magyar kormány és a Talentis Group szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek lényege, hogy az állam termőföldekkel száll be egy közös vállalkozásba, amely fejlesztéseket hajtana végre a Zsámbéki-medencében található kiváló minőségű földterületeken.

A kormány ezzel a döntésével kijátszaná a földtörvényt, és egy tőkés társaság kezére juttatna több ezer hektár kiváló minőségű termőföldet ? véli Gőgös Zoltán (MSZP) országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági bizottság alelnöke.

Az a kormánytöbbség, amelyik a sukorói fejlesztés kapcsán minden jogi eszközt bevet, hogy egy művelésre alkalmatlan földterület ne kerülhessen magántulajdonba, és azon ne lehessen több száz munkahely megteremtésével járó fejlesztést létrehozni, most nem aggódik, sőt tevekényen részt vesz Magyarország legjobb termelési adottságú termőföldjeinek spekulációs célú felhasználásában.

A miniszter szándéka szerint az állam ezzel a tranzakcióval mindössze 10 százalékos részesedést szerezne a közös cégben, így a területek további hasznosításába érdemi beleszólása nem lenne. Magyarországon több tízezer hektár, művelésre alkalmatlan, használaton kívüli honvédségi földterület van, így teljesen érthetetlen, hogy a magyar gazdák földhöz juttatása helyett miért egy akarnak kiváló minőségű földterületet egy befektető társaságnak átjátszani.

Felszólítjuk a kormányt, hogy álljon el ettől az ötlettől, a Vidékfejlesztési Minisztérium, pedig a földtörvény módosításával akadályozza meg, hogy ilyen és ehhez hasonló törvénytelen ügyletek a jövőben ne jöhessenek létre, és tegyen meg mindent a magyar termőföld megvédése érdekében! ? fejeződik be Gőgös Zoltán (MSZP) közleménye.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem spekulált a Talentis | ZETApress

Szóljon hozzá!