ZETApress

hírportál

Zsámbéki szilícium

Együttműködési megállapodás jött létre az NFM és a Talentis Group között. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis Group igazgatóságának elnöke közös gazdasági társaság alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá ma Budapesten.

A Zsámbéki-medencében tervezett nemzetközi tudásközpont az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai részeként valósulhat meg. Az egy hónapja bemutatott, Magyarország talpra állítását, megújulását és felemelkedését szolgáló Új Széchenyi Terv nemzeti programjai nagy közös célok megvalósítását támogatják, több esetben egyéni kezdeményezésekre alapozva. E programok figyelemmel vannak minden régióra, minden közösségre, minden magyar polgár boldogulására.

A Talentis Program teljes mértékben illeszkedik az Új Széchenyi Terv stratégiai célkitűzéseihez és kitörési pontjaihoz. Munkahelyeket teremt, elősegíti az oktatás, szakképzés fejlesztését és az innovációt. A kaliforniai Szilícium-völgyhöz, az európai Grand Lyonhoz és Sophia Antipolishoz hasonló gazdasági, innovációs és tudományos központ egy helyen összpontosítja az anyagi és szellemi erőforrásokat. A projektbe tulajdonosként bekapcsolódó állam katalizátorszerepet vállal, amellyel hatalmas lendületet kaphat a tudásrégió kialakítása.

A Talentis Program három fő pillére: a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a technológia hasznosan működik együtt az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra- és életminőség-fejlesztéssel. A Zsámbéki-medencében már megépült egyebek mellett az ország egyik legnagyobb logisztikai központja, az Agrogate Hungary. Itt működik Magyarország első környezettudatos, elővárosi irodaparkja és innovációs központja, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat befogadó Talentis Business Park és Innovációs Központ is.

Számos, a Program részeként megvalósult fejlesztés a folyamatosan bővülő helyi közösség növekvő igényeit szolgálja: pl. az M1-es autópálya Herceghalomi csomópontjának bővítése, a települési/térségi szennyvíztisztító létesítése, az új egészségház, az óvoda átépítése és bővítése, a felújított és könyvtárral, étteremmel és számítástechnikai laborral bővített iskola.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a szándéknyilatkozat aláírásakor kiemelte: ? Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai olyan komplex fejlesztések, amelyek komoly összefogást igénylő megvalósításuk esetén egész régiók gyarapodását alapozhatják meg. A Talentis azonban e körből is kiemelkedő, nagyszabású vállalkozásként az ország egészének fejlődését, versenyképességünk javítását hozza magával.

Kenyeres Sándor a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Talentis az indulása óta eltelt években bebizonyította, képes olyan integrált, tudásalapú térségfejlesztési programmá válni, amely nemcsak Magyarország és a Kárpát-medence, azon belül a magyar nemzet fejlődéséhez járul hozzá, hanem az egész kelet-közép-európai térség számára mintaértékű lehet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Földspekuláció Zsámbékon? | ZETApress

Szóljon hozzá!