ZETApress

hírportál

Számlát, vagy százezret!

Dolgoznak a fogyasztóvédők ? 3

Nulla tolerancia elvét hirdette meg a miniszterelnök a kereskedelemben, írtuk meg vasárnap. Tegnap a pénzügyminiszter a kormányfő asztalára tette le tervezetét. Ebben az áll, hogy az ellenőrök lehetőleg a legmagasabb összegre büntessék a számlát nem adó kereskedőket. Ez először egy-kétszázezer forint legyen, míg a visszaesők esetében több hétre, vagy hónapra függesszék fel tevékenységüket.

A Fidesz sem maradt adós a válasszal. Magas a járulékok összege, ezért nem kapunk számlát, mondták, így inkább azokat kéne csökkenteni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az áfát így is, úgy is megfizettetik velünk, de számla nélkül ez a pénz az APEH helyett a kereskedők zsebébe vándorol. Mégsem kérjük el sokan a számlát, csak ha nekünk is szükségünk van rá valamiért.

Sokszor az eladók sem ismerik fel az ellenőrt. Nemrég a csepeli strandon zuhogó esőben végeztek próbavásárlást a fogyasztóvédelmi felügyelők, s az eladónak még az sem volt gyanús, hogy rajtuk kívül mindössze két vendég volt a strandon. Nem adott nekik számlát, aztán meg fizethette a jogos büntetést!

Vannak rutinos vendéglátósok, akik már messziről kiszúrják a próbavásárlókat. Egy ismerősöm pincér korában sosem kezdett rögtön számolni annál az asztalnál, ahol sietésre hivatkoztak. Megvárta, hogy beleigyanak az italba, s ha sokáig nem tették, mindig becsületesen írta fel az összeget. Módszere az volt, hogy a drága konyak helyett olcsóbbat hozott, s ha már beleittak, a drágábbat számolta fel. Ilyenkor már nem helyezhette szolgálatba magát az ellenőr, hiszen ittasan tilos volt intézkednie.

Olyan is előfordult, hogy kevesebb italt vitt a pohárban. Ha gyanús személyeket észlelt, az asztalnál ?véletlenül? kilottyantott egy picit belőle. Ilyenkor már hiába mértek az ellenőrök kevesebbet a számlázottnál, mindig arra hivatkozott, hogy a pultnál még megvolt a mennyiség. Ma már nem dolgozik a szakmában, de követői bizonyára szép számmal akadnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Védjük meg a fiatalkorút!

Szóljon hozzá!