ZETApress

hírportál

Ellenőrök a strandokon

Dolgoznak a fogyasztóvédők ? 2

Mind a kétszáz fogyasztóvédelmi ellenőr dolgozik, s létszámukat két év alatt duplájára emelik, tudtuk meg délelőtt a Margitszigeten. Igaz a Palatínus strandon csak a Lehel piacon tegnap megismert hat fő ellenőrzött, de ma országszerte a strandokat szállták meg kollégáik. Daróczi Dávid kormányszóvivővel, Kathy Attila és Klíma Katinka fogyasztóvédelmi szóvivőkkel együtt néztük végig az ellenőrzéseket.

Először egy légvárhoz mentünk. A tavaszi tragédia ? egy légvár elszabadulása ? után ezek az eszközök az ellenőrök célkeresztjébe kerültek. Itt most nem volt gond, a tanúsítvány is megfelelő volt. A helyes rögzítés megítéléséhez műszaki képzettség is kell, s ellenőrünk ennek sem volt hiányában. A légvár mellett áll az óriáscsúszda, ahol elmulasztották kiírni, hogy 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

A víz minőségét is gyakran mérik a medencében a hatóságok, s az elmúlt hetekben ezt még fokozták. Két esetben kell ezt fokozni. Az egyik a kánikula, a másik az esőzés. Nagy melegben a kék algák szaporodnak el, míg a záporok az égből hizhatják be a szennyeződést. A vízforgatókkal ezt igyekeznek meggátolni.

A napszemüvegek UV szűrőjét most ingyenesen bevizsgálták mindenkinek. Több mint félszázan vették igénybe délig a szolgáltatást, de selejtet nem találtak. Ha lett volna ilyen, s megvan a blokk, a vevő az üzletben reklamálhatna a szavatossági időn belül. Igaz ehhez nem most kapná meg az igazolást, hanem a Fogyasztásvédelmi Főfelügyelőség központjába kéne befáradnia a hivatalos papírért.

Nyílt napot a központban is rendeznek néha, s akkor minden napszemüveget ingyen bevizsgálnak. Ha máskor vagyunk kíváncsiak a szűrőhatásra, fizetni kell a vizsgálatért. Az UV szűrő nélküli napszemüveg azért veszélyes, mert a sötétítő réteg miatt kitágul a pupillánk, s épp ezért jóval több UV sugár jut a szemünkbe, mintha szabadszemmel nézelődünk. A hatékony szűrővel ezt a plusz sugarat lehet távol tartani.

A lacikonyhán egy ellenőrnő próbavásárlást végzett. Számlát is kapott, a mennyiség is megfelelő volt, máshol azonban nem mindig volt így. Több helyen a papírtálcát is belemérték a húsáruba. Nagy tálcánál ez 45 forintos, míg a kis tálca esetén 25 forintos vevőkárosítást eredményezett. Az egyik helyen a bort öntötték mérce nélkül a műanyagpohárba, de az eladó kiváló szemmértéke miatt a mennyiség pontosan egyezett.

Akadt olyan húselőkészítő, ahol többször kifagyasztották, majd visszafagyasztották az alapanyagot. Egy másik helyen a tegnapról maradt hecket akarták nyitáskor eladni, de az ellenőrök ezt megakadályozták. Máshol jelöletlenek voltak a húskészítmények. A bírságok kiszabásánál az összeg mindig a készletnek és a szabálysértés súlyosságának függvénye. A minimális összeg ötvenezer forint, határ a csillagos ég. Nagy készletet még a nagy üzletláncok sem tárolnak, inkább naponta szállítják be az újabb mennyiséget. Ezzel a raktározási gondok is csökkennek, s a bírság összege is kevesebb a kisebb romlott tétel miatt.

Az országos ellenőrzések azt mutatták, hogy minden második vásárló nem kap számlát. A kormányfő most nulla toleranciát hirdetett, s utasította a pénzügyminisztert az ezzel kapcsolatos jogszabály kidolgozására. Ez holnap kerül majd a kormányfő asztalára, s a témára rövidesen mi is visszatérünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Számlát, vagy százezret!

Szóljon hozzá!