ZETApress

hírportál

Védjük meg a fiatalkorút!

Szigorúbban kell fellépni a fiatalkorúakat szesszel és dohánytermékkel kiszolgáló kereskedők ellen, mondta ma délelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkaértekezletén. Mindjárt egy német példát is bemutatott. Berlini nyaralásukon kisfiát gyufáért küldte, de az üzletben ezt sem kapott. Nem piromániásnak nézték, nem a Reistagh felgyújtását akarták ezzel megakadályozni. Azt nem akarták a bolti dolgozók, hogy a gyufával cigarettára gyújtson.

A METESZ Székház I. emeleti nagytermében a kormányfő arról is beszélt, hogy 17 és 19 éves gyermekeinek nehezen ítélik meg a korát az üzletben s ezzel nem állnak egyedül. Tényleg nehéz a választóvonalat meghúzni ennél a korosztálynál. Mégis szigorításokat akar, épp a fiatalkorúak védelmében. A fogyasztóvédelmi felügyelők létszámát épp ezért akarják növelni jövőre százötven, majd további száz fővel.

Szeptember elsejével a területi egységeket újra központi ellenőrzés alá vonják a Szociális és Munkaügyi Minisztérium égisze alatt. Továbbra sem lesznek magukra utalva, hiszen a VPOP és az APEH ezután is segíti munkájukat. Az ellenőrzéseket közösen fogják végezni. Lamperth Mónika miniszter asszony arról is szólt, hogy a guargumi ügy felszámolásába két minisztertársát, Gráf Józsefet és Horváth Ágnest is szeretné bevonni, mivel együtt hatékonyabban tudnak fellépni.

A fiatalokra visszatérve tényleg fel kell lépni az érdekükben. Néhány éve, a ferencvárosi polgárőrökkel járőrözve többször láttam az éjjel-nappali üzletekben, amint éjfél után tíz évesnél fiatalabb gyerekek mentek sörért. Egyikük sem magának kérte, szüleik küldték le érte őket. A gyerekek nem mondhattak ellent az apáknak, így kénytelenek voltak alvás helyett vásárolni. A boltos sem kérdezhetett rá, hogy milyen apa az ilyen, mert utána ő is kapott volna, ha a gyerek sör nélkül megy haza. Mi sem kereshettük fel a lakásán, mert semmi közünk sem volt hozzájuk. Ha a gyurcsányi terv beválik, a kisgyerekek legalább éjszaka nyugodtan aludhatnak.

A nulla toleranciáról is újra beszélt a miniszterelnök. Mint nemrég megírtuk, a számlaadás elmulasztói ellen kell szigorúbban fellépnie a pénzügyi kormányzatnak. Először a maximális bírságot kell kiszabni, másodszorra ideiglenesen, később véglegesen lehet majd bezárni miatta a kereskedelmi egységet. Ezek az eladók ugyanis nem csak a jótálás lehetőségétől fosztják meg ilyenkor a vevőt, de adót is csalnak, s ezért nem veszik ki a részüket a közteher-viselésből. Tettükkel mindnyájunkat lopnak meg!

Szóljon hozzá!