ZETApress

hírportál

Jött már a bika!

Új indiai elefántbika él tegnaptól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az elefántot szállító speciális nyerges vontató rendőri felvezetéssel érkezett déli fél 1-kor az intézmény Állatkerti körút felé eső kerítésének elefántházi szakaszához.

Az elefánt szállítása egy speciális, kifejezetten ilyen célra átalakított járművel került sor. A nyerges vontató és a vontatmány együttes hossza 16,5 m, ebből a vontatmány 13,3 m hosszú. A járművet egy holland székhelyű, állatszállításra szakosodott cég üzemelteti. A szállítás és a daruzás lebonyolításában a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (daruzás) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (felvezetés, helyszíni biztosítás), valamint Zugló Önkormányzata (daruzáshoz szükséges közterület) és a Zuglói Kerületőrség (helyszíni biztosítás) önzetlenül segítette az Állatkertet.

A budapesti állatkert ápolói már kéthete Belgiumba utaztak, hogy szokják egymást az elefánttal, és átvegyék ottani gondozójától a módszereket. A belga ápoló is a kamionban utazott, s addig marad Budapesten, amíg védence megszokja az itteni körülményeket, s elfogadja új gazdáit. Addig ő is az Állatkert vendégszeretetét élvezi.

A szállítójármű megérkezése után olyan mértékben nyílt meg a szállító konténer ajtaja, hogy a nagyszámú fotós és videós az elefántot rácson keresztül filmezni, fotózni tudja. Ugyancsak filmezhető volt a szállító konténer daruzása. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság daruja a kerítés felett emelte az elefántkifutóba az elefántot szállító konténert, amelyet aztán egészen az Elefántház kifutó felé néző kapujáig csörlőztek.

A daruzást az utcán cirkuszi artisták is figyelték. A szomszédos Nagycirkuszban nemrég csodáltuk meg a Németországból érkezett a fiatal Spindler házaspár elefántszámát, s ide is gyermekeikkel együtt jöttek. Velük volt Henri Ayala bohóc is, aki nem csak a humornak, de a kötéltáncnak is mestere. Hiába voltak most mindannyian smink nélkül, éles szemű fotósunk, Lenhardt Ibolya egyből kiszúrta és lencsevégre kapta mindegyiküket.

Sajnos az Elefántházba csak szombattól lehet bemenni, mert az állatnak az érkezés után, az új hely megszokásához teljes nyugalomra van szüksége. Emiatt az itt élő két elefánttehenet is másik épületben, az új elefántcsarnokban helyezték el. Először csak egymás szagához szoktatják őket, egymás trágyáját talicskázzák át a másik ketrechez, majd rácsokon keresztül ismerkedhetnek egymással.

Az Assam nevű elefántbika 2000. október 7-én született a Chesteri Állatkertben. Kilenc esztendős életkorával fiatal állatnak számít, minthogy az ázsiai elefántbikák 12-14 éves korukban érik el az ivarérettséget. Tömege mintegy 2,5-3 tonna. Az állat 2004. augusztus 18-án került a belgiumi Ieper városában működő Bellewaerde Állatparkba, ahonnan most hozzánk érkezett. Jövőre a két idősebb tehén ? Hella és Zitta ? mellé egy fiatalabbat is kapunk, így a védett vastagbőrűek európai szaporítása megoldódni látszik.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lebontották a karácsonyfát | ZETApress
  2. Oroszlánok a porondon | ZETApress
  3. Szülinapi bébipapi | ZETApress

Szóljon hozzá!