ZETApress

hírportál

Szülinapi bébipapi

Asha, az elefántborjú ma 100 napos ? tudtuk meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Pálmaház teraszán tartott délelőtti sajtótájékoztatón. Nemcsak róla, de a többi állatkerti újszülöttről is szó esett a FÁNK gyermeknapi rendezvényén. Fotóink Lantai József felvételei.

Először a pálmaházi kávézónál öt fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezet ? az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Siket-vakok Országos Egyesülete, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége ? megállapodást kötött a Fővárosi Állat- és Növénykerttel.

A megállapodás alapján a szóban forgó szervezetek arcképes igazolványával rendelkező személyek, illetve a velük érkező kísérők jelentős kedvezménnyel, a mindenkori csoportos belépőjegynél legalább 30%-kal olcsóbb kedvezményes partneri belépőjegy megváltásával kereshetik fel az Állatkertet. Ez a belépőjegy jelenleg 600 forintba kerül. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy az említett szervezetek szakmai segítséget nyújtanak az Állatkertnek, hogy szolgáltatásait a fogyatékossággal élő emberek számára minél könnyebben igénybe vehető módon szervezze és alakítsa ki. Emellett az érdek-képviseleti szervezetek segítenek abban, hogy az állatkerti látnivalókkal kapcsolatos aktuális információk minél könnyebben eljuthassanak a fogyatékossággal élő emberekhez.

Asha ma 100 napos

Innen az Elefántházhoz vonultunk, ahol Dr. Soós Endre állatorvos beszámolt Asha, a február 14-én született kiselefánt életének első 100 napjáról. A doktor úr elmondta, hogy az első 50 óra volt kritikus, mivel az újszülött nem akart szopni. Mindenféle praktikát be kellett vetniük, végül sikerrel. Ha mindez a vadonban történik, a kisborjú sajnos elpusztult volna. Ma két főtt rizsből készült tortát is kapott céklával, sárgarépával és kivivel ízesítve, amit az anyja evett meg. 75 kilogrammos születési súlya mára megduplázódott.

Megtudtam még, hogy a kiselefánt természetes úton fogant, anyja a 2010 szeptemberében érkezett 10 éves Angele, apja a 2009 októberében bemutatott 13 éves Assam. A papa eddig csak a rácson keresztül szemlélte kisfiát, aki szolgalmasan követi mindenhová mamáját. Ha a pici szépen cseperedik, a szülőpárt újra összeengedik, hogy legyen Ashának kistestvére. Már csak Angele ellőképes az Elefántházban, mert a másik tehén ? Hella ? túl öreg a szaporodáshoz. Sajnos barátnője, Zitta 2011 áprilisában váratlanul elpusztult.

Szemadám György képzőművész, író, az Állatkert egykori oroszlángondozója bemutatta Kovács Zsolt: Asha és rokonai ? Az indiai elefántok múltja, jelene, jövője című új könyvét, amely Asháról és általában az elefántokról szól. Utána a közeledő Gyermeknap alkalmából bemutatták az Állatkert legújabb jövevényeit, az április 14-én született három kis oroszlánt, amelyek hajszálpontosan olyan cukik, mint a február 15-én született négy féltestvérük. Névadójuk június közepére várható, Basil, az apa és a két anya is egészséges. A nemrég született zsiráfbébit már korábban elnevezték, mely az egyenlőre titokban tartott örökbefogadója kedvéért Semsa lett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Állatkerti névadó | ZETApress

Szóljon hozzá!