ZETApress

hírportál

Oroszlánok a porondon

A 8. Budapesti Cirkuszfesztivál csütörtöki megnyitóján az A műsort mutatták be, míg péntek-szombaton a B-re került sor. Mi tegnap este ezt csodálhattuk végig. A kezdetekről már beszéltünk, most a fellépő művészekről és a műsorról ejtsünk most néhány szót.

Hebei akrobaták, lasszó és meteor ? Kína. A kínai művészekre jellemző, hogy nagyon nyitottak a világ más tájain található dolgokra és az újdonságokra. Ennek jegyében született meg a lasszó és meteor szám.

Darja, macska-akrobatika ? Lettország. Régen azt tartották, hogy a macska egy buta állat; nem lehet megtanítani szinte semmire sem, nem úgy mint a kutyát! Darja, bebizonyítja, hogy ez mekkora tévedés. A cica igenis egy jól idomítható és rendkívüli képességekkel megáldott állat.

Tatiana Konobas, fitness labdák ? Ukrajna. Semmilyen torna, vagy fitnesz eszköz sem kerülheti el a sorsát. Amit a cirkuszban be lehet mutatni, azt előbb, vagy utóbb be is fogják mutatni, mint cirkuszi rekvizitet. Őt Benelo, talaj akrobatika követte Franciaországból.

Dustin Nicolodi, humoros zsonglőr ? Olaszország. A zsonglőrt olyan komoly műfajnak gondolja mindenki, ahol a koncentrálás rendkívüli, mondhatni ember feletti képességek dominálnak kizárólag. Dustin Nicolodi, megmutatja nekünk, hogy a humor szerves része lehet a zsonglőrködésnek! Mindenki készítse elő a rekeszizmait, mert ezt a számot muszáj végig nevetni.

Charlotte de la Breteque, légi multikord ? Belgium. Egy újabb eszköz, amit nem nagyon láthattunk eddig cirkuszokban. Nagyjából száz egymás mellé felfüggesztett szalagon mutat be egészen elképesztő dolgokat, hol függönyként, hol kötélként használva azokat Charlotte.

Vorobiev csoport, dupla hinta ? Oroszország. A hinta egy hagyományosan orosz műfaj! Mint minden, természetesen ez is folyamatosan megújul. Ezúttal kettő is látható belőlük egyszerre a porondon, hol az egyikről, hol a másikról repülnek a magasba és érkeznek a szemben lévő lengő hintára a nagyszerű akrobaták.

Szünet után Vladislav Goncharov oroszlánjai érkeztek, majd a nagy nevettető Henry Ayala bohóc ? Venezuela. Őt tavaly is sokszor láthattuk a porondon, október 29-én pedig az Állatkert előtt várta a 9 éves Assam nevű elefántbika megérkezését.

Az ukrán Marina Garbuzza levegőszámát karikával láthattuk. Ivanovs, zsonglőrök egykerekűn ? Oroszország. Az Ivanov zsonglőrök ?White Night? produkiója 2008-ban született meg zsonglőr és egyensúlyozó elemekből. Mikhail 10 éves korában kezdett fellépni, miközben több cirkuszi műfaj alapjait is megtanulta. 1991-ben a Monte Carlói cirkuszfesztiválon ezüst bohócot kapott és elsőként lépett fel 7 nagy labdával az együléses monociklin. Feleségével Alionával lép fel aki szintén egy cirkuszcsalád sarja. Budapesten lesz a ?White Night? nemzetközi bemutatója.

Molly Saudek kötéltáncos ? USA, majd Lóránt és Júlia, gurtni ? Magyarország következett. Lóránt a Baross Imre Artistaképző diákja volt, és egy hagyományosan magyar számban, ugródeszka akrobataként kezdett a világ cirkuszaiban dolgozni. 16 éves korában ismerkedett meg a ?gurtnival?, mely aztán a fő produkciójává vált. Egy három éve angliai szerződés alatt találkozott Júliával, aki a Circus of Horrors kortárs produkciójában dolgozott. A társulat felkérte őket, hogy hozzanak létre egy levegő duót, melyben Júlia kecses bája és Lóránt ereje egyszerre jelenik meg. Ezzel egy radikálisan új szám született meg.

Duo Vanegas, halálkerék ? Columbia. A halálkerék néhány évtizede jelent meg a cirkuszok világában! Mindig óriási sikert arat, mégsem készülnek tucatjával az ilyen számok. Ennek igen egyszerű oka van, ami a szám nevében is benne van. Rendkívül veszélyes. Csak kevesen vállalkoznak arra, hogy egy sebesen forgó nyolc méteres keréken belül, vagy kívül szaladjanak, kézen álljanak, és még szaltózzanak is. Csak egészen bátor, sőt vakmerő artisták vállalják, az ilyen fokú veszélyt. A sikeres B műsor után ma este az A-t nézzük meg, melyről holnap reggel tudósítunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megint voltak oroszlánok | ZETApress

Szóljon hozzá!