ZETApress

hírportál

Megint voltak oroszlánok

Szombat este a B-műsort láttuk a 8. Budapesti Cirkuszfesztiválon, míg tegnap az A-ban gyönyörködhettünk. Most az ott fellépő művészeket mutatjuk be.

Professor Wacko, komikus gumiasztal ? Nagy-Britannia. Egy őszülő professzor konfliktusa a gumiasztallal. Klasszikus cirkuszi produkció kicsit más stílusban és köntösben. Henry, bohóc ? Venezuela. Már két műsorában is szerepelt a Fővárosi Nagycirkusznak, méghozzá óriási sikerrel!

Román Khapersky, kézegyensúlyozás ? Oroszország, majd Kiss Kata, hula hopp ? Magyarország. Többszörös magyar bajnok RSG-ben. A sport után megmutatja, hogy a cirkusz porondján is megállja a helyét. Őt a december 17-i Sportcsillagok Gáláján is megcsodáthattuk a SYMA Csarnokban.

Stina and Lotta, rolla bolla ? Finnország. Egészen különös, a múlt század elejét idéző stílusban, kosztümben mutatnak be egy nagyon nehéz erőemelő trükkökkel teletűzdelt görgőn számot, melybe fűszerként belevarázsolnak egy kevés diszkrét erotikát, nőiességet és humort. Sasha Poldi, trapéz ? Oroszország. A Latinai Cirkuszfesztiválon ismerhette meg a világ. 12 éves kora óta dolgozik cirkuszokban, negyedik generációs cirkuszcsemete.

Duo Le Brise, akrobatikus adaggio ? Ukrajna. Olga és Oleg sikeres nemzetközi sportgimnasztikai karrier után fordultak a páros akrobatika felé. 2007-ben fejezték be a Kijevi Cirkusz Akadémiát Vladimír Marin felügyelete alatt. Ő alkotta meg a Duo la Brise-t, mely kortárs tánc és színházi elemekből épül fel. A duó, eddig színházakban, televízióban és varietékben lépett fel, a cirkusz világával itt Budapesten ismerkednek meg.

Hebei akrobaták, egykerekű ? Kína. A kínai artisták mindig nagy élményt jelentenek a közönségnek, hiszen művészetükben tökéletesen alkalmazzák az akrobatika, az ügyesség és a kínai hagyomány elemeit.

Szünet után Valadislav Goncharov oroszlánok ? Ukrajna. Munkássága igazi különlegesség az állatidomítás világában. Életét az oroszlánoknak szenteli. Karrierjét cirkuszi állatápolóként kezdte, közben hatalmas lelkesedéssel tanulta az idomítás művészetét. Minden megtakarított pénzét arra költötte, hogy létrehozza saját számát, azt a fantasztikus produkciót, melyben egyszerre sztepp táncos és félelmet nem ismerő oroszlán idomár. Hét gyönyörű hímoroszlán ura, ostor nélkül, még kávézás közben is, az pedig, hogy az oroszlán hegyes fogakkal teli szájába dugja a fejét, az egészen hátborzongató.

Francesco, bohóc ? Franciaország. Pavel és Anastasia Voladas nyújtó ? Fehéroroszország. A cirkuszokban a nyújtószám általában mindig csoportos műfaj, hiszen a négyszögben felállított négy nyújtón többnyire négy fiatalember szokott röpködni. Pavel és Anastasia ezt most duettként alkotta meg, melyben a gyönyörű lány egy csábító erotikus táncot mutat be, ezalatt Pavel elképesztő ügyességgel röpköd, szaltózik a nyújtó ?vasai? között.

Alex Traisi karika zsonglőr ? Olaszország. 1984-ben 12 évesen ismerkedett meg a cirkusz világával, akkor határozta el, hogy zsonglőr lesz. 1990-ben még egy klasszikus zsonglőrszámmal kezdett dolgozni, 1994-től feleségével már egy dobó zsonglőrszámot hoztak létre Double Face néven. Később a diaboló számukkal bejárták a világ leghíresebb cirkuszai, mint pl. Roncalli, Zirkus Krone, Benneveis, stb. 1996-ban a Pyongjangi cirkuszfesztiválon aranyérmet nyertek. A most látható nagy karikás számát 2009-ben hozta létre, melyben rendkívül nehéz technikai elemeket mutat be.

Sceurs Pilleres, humoros trapéz. Ha két cirkuszi akrobata balerina ruhát ölt magára akkor garantált a nevetés! Két nagyszerű táncos sok-sok humorral mutatja be tudását a porondon, majd a levegőben, a közönség hatalmas derültsége közepette. Barto, komikus ? Belgium. Hogyan fér el egy ember egy picike kis hordóban? Mindezet megtudhatjuk Barto vidám hangulatú műsorszámából.

Quinterion akrobatikus dobószám ? Magyarország. A cirkuszvilág legújabb trendje, hogy a klasszikus akrobatikát ötvözi a tánccal, a nemzeti hagyományokkal és ha lehet, még egy kis történetet is kerít köré. A Quinterion csoport úgy tűnik sikeresen oldotta meg ezt a sokrétű feladatot, mivel nagyszerűen ötvöztek mindezt, ami csak elvárható.

Ayala, magasdrót ? Venezuela. A magasdrót egy olyan műfaj a cirkuszban, amit vagy nagyon szeretnek a nézők és tágra nyílt szemekkel néznek, vagy éppen odanézni sem mernek a félelemtől. Az Ayala csoport igyekezett megfogni művészetével mindkét csoportot, mégpedig úgy, hogy humort és temperamentumot vittek ebbe a nagyon veszélyes produkcióba.

Ma a Benczúr Hotelben a fesztiválokon már hagyománnyá vált konferenciára kerül sor, míg a díjátadó gálát, az A és B műsorok ötvözetét ma este nézhetjük meg a Fővárosi Nagycirkuszban. A Városligeti Állatkerti úton a kilenctagú nemzetközi zsűri három bronz-, két ezüst- és egy aranymedált oszt ki az arra érdemeseknek.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fesztiválról fesztiválra | ZETApress
  2. Viktor után Valentin | ZETApress

Szóljon hozzá!