ZETApress

hírportál

Fesztiválról fesztiválra

A tegnap esti díjátadó gálával befejeződött a 8. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál. Vasárnap a B, tegnap pedig az A műsorról írtunk, most pedig egyenként szólunk néhány szót a múltról, az eddigi fesztiválokról.

1. fesztivál (1996)

A kezdeti nehézségek leküzdésében a szervezők lelkesedése és a munkatársak tapasztalata segített. A háromnapos rendezvény feszített tempót diktált. Külön helyet és sátrat kapott a magyar műsor és az artistaiskola bemutatója. A fesztivál a közönség és a szakma részéről is lelkes visszhangra talált. Az emelkedett hangulat és a kritikák visszaigazolták az erőfeszítéseket. A szervezők ennek alapján elhatározták, hogy a munkát folytatni kell, és a jövőben egy ismétlődő, tradíciót teremtő fesztiválban kell gondolkodni.

2. fesztivál (1998)

A legnagyobb kihívást az anyagi bázis biztosítása jelentette, de ezt a szervezők több-kevesebb sikerrel megoldották. 1998-ban szerepeltek először a programban versenyen kívül meghívott sztár vendégművészek, akik jelenlétükkel emelték a fesztivál színvonalát.

3. fesztivál (2000)

Egyre szilárdabban kezdett hinni mindenki abban, hogy ezt a kétévenként ismétlődő sikersorozatot mindenképpen folytatni kell. A legfontosabb változás az volt, hogy megduplázódott a versenynapok száma, így mindenki kétszer mutathatta be produkcióját, és ezzel a zsűri döntése megalapozottabbá vált.

4. fesztivál (2002)

A saját forrásokon kívül a különböző pályázatokon elnyert támogatás teremtette meg a fesztivál pénzügyi hátterét. A fesztivál teljes programjának színesítése érdekében magyar számokból összeállított külön műsor is nagy sikert aratott.

5. fesztivál (2004)

Ebben az évben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, ezért a szervezők létrehozták az Európa Díjat, amelyet a zsűri a fesztivál hivatalos díjazottjai után következő, a legmagasabb pontszámot elérő művésznek ad át.

6. fesztivál (2006)

Újabb változás volt, hogy az öt versenynap alatt 8 előadást tartottak. Minden résztvevő továbbra is két alkalommal mutatta be a műsorát, de a nagy érdeklődés miatt a közönség számára további előadásokat szerveztek, amelyeken a zsűri nem pontozott.

7. fesztivál (2008)

Megtartva a napok és az előadások számát, egy 3 tagú újságírókból álló zsűri is szavazott, és az általa legjobbnak tartott művésznek átadta a sajtó képviselőinek különdíját.

8. fesztivál (2010)

A fővárosunk kulturális életében ismerősként visszaköszönő, a maga nemében egyedülálló rendezvény tovább vonzotta a látogatókat az ország más területeiről is. Még többen jöttek el külföldről a fesztiválra és viszik el a magyar artisták jó hírét szerte a nagyvilágba. Reméljük, hogy a hazai közönség is megérezte, személyesen tapasztalta, hogy a cirkusz nem csak a gyerekekre koncentrál, hanem mint művészeti ág, a felnőtteknek is szól! Akik most lemaradtak valamiről, szombattól a Fesztivál Pluszon pótolhatják a mulasztást a Fővárosi Nagycirkusz műsorán.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fesztivál Plusz a porondon | ZETApress

Szóljon hozzá!