ZETApress

hírportál

Horányi Miklós lehet az új legfőbb ügyész

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon javaslatot tett az Országgyűlésnek, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek

Az Országgyűlés 2000 májusában választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, akinek mandátuma 2006. május 16-án lejár. Az Alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés.

Az államfő korábban leszögezte, hogy javaslatát az új legfőbb ügyész személyére még a választások első fordulója előtt meg fogja tenni, mivel olyan személyt kíván javasolni, aki bármilyen összetételű Országgyűlés számára elfogadható.

A köztársasági elnök a mai napon Horányi Miklóst javasolta legfőbb ügyésznek. Horányi Miklós jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze. Korábban büntető bíróként dolgozott, 1979 és 1991 között a Legfelsőbb Bíróságon. 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodáját is vezette. Több egyetemen és főiskolán is ellát oktatói tevékenységet.

Sólyom László köztársasági elnök álláspontja szerint Horányi Miklós képzettségét, felkészültségét, és képességeit illetően megfelel a jogszabályokban megállapított, illetve azoknak az egyéb követelményeknek, amelyek szükségesek a legfőbb ügyészi teendők törvényes és hatékony ellátásához. A köztársasági elnök jelöléséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Horányi Miklós 1941. április 27-én született Budapesten. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd egy évet segédmunkásként dolgozott. Egyetemi diplomát és doktori címet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett 1965-ben. Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazója, titkára, 1967-től bírája. Horányi Miklós 1975-től a Győri Járásbíróság elnökeként, 1979-től a Legfelsőbb Bíróság büntető ügyszakos bírójaként tevékenykedett. A bírói munka mellett 1989-től az újonnan létrehozott független Bírósági Szakszervezet országos elnöke. 1991-től az Első Amerikai Magyar Biztosító Rt. vezető jogtanácsosa, személyzeti igazgatója (magánjogi és munkajogi területen), majd 1995 és 2000 között az Európa Biztosító Rt. igazgatósági tagja és vezető jogtanácsosa. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodájának önálló osztályvezető ügyésze. Horányi Miklós 2003-tól a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Az ELTE Jogtudományi Továbbképző Intézetében 1995 ? 1996-ban munkapszichológiát, vallástörténetet és vallásfilozófiát tanult és biztosítási szakjogász képesítést szerzett. Horányi Miklós 1979 óta tanít, a Rendőrtiszti Főiskolán, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatott. Több, kisebb tanulmánya, illetve tankönyvben írt fejezetek képezik jogi irodalmi működését. A Magyar Kriminológiai Társaság Dél-Magyarországi Szekciójának Elnöke.

Horányi Miklós angol középszintű nyelvismerettel rendelkezik.

2005. augusztus 20-án átvette a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt kitüntetést.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyászolnak a képviselők

Szóljon hozzá!