ZETApress

hírportál

Gyászolnak a képviselők

Horváth Balázs Fideszes képviselő helyén ma délután virágcsokor árválkodik az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésnapján. A veszprémi honatya életének 64-ik évében hosszan tartó szenvedés után elhunyt. 1990-ben került be MDF-es egyéni képviselőként a Parlamentbe. Előbb belügy- majd tárca nélküli miniszter volt. 1994-ben SZDSZ-es ellenfelével szemben nem nyert mandátumot, így négy évig ügyvédkedett. 1998-tól újra egyéni képviselő volt vasárnapi haláláig. Pótlásáról ? ha ugyan ez ilyenkor kegyeletsértés nélkül leírható ? időközi választáson kell gondoskodni választókerületében.

Az országgyűlés ma délután dönt az új legfőbb ügyész személyéről. Sólyom László a posztra még a választási eredmények ismerete előtt Horányi Miklóst jelölte. Életrajzát már akkor bemutattuk. Az államfő olyan személyt kívánt javasolni, akit a választásokon kialakuló politikai erőviszonyoktól függetlenül, kizárólag szakmai alkalmasságát figyelembe véve választhat meg az újonnan megalakult Országgyűlés, és aki személyében biztosítani tudja az ügyészi szervezet függetlenségét és pártatlanságát, tudtuk meg sajtóirodájától.

Sólyom László nem folytatott előzetes egyeztetéseket a pártokkal a jelölt személyéről, más tisztségekkel kapcsolatban azonban a jövőben is lehetségesnek tartja az ilyen irányú tárgyalásokat. A koalíciós többségnek nem tetszik a jelölt, mert Polt Péter szellemi örökösének tartják, így a mai döntés eredménye borítékolható. Mivel a jelölés az államfő, a választás meg az országgyűlés kezében van, hosszú vajúdásra, többfordulós csatára számíthatunk.

Szóljon hozzá!