ZETApress

hírportál

Albán államfői látogatásra készülünk

Sólyom László köztársasági elnök úr meghívására ma délután Alfred Moisiu albán köztársasági elnök kétnapos hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra, tudtuk meg az államfői sajtóirodától. Az elnököt lánya, Mirela Moisiu is elkíséri. A Szent György téri ünnepélyes fogadtatás után köztársasági elnökünk társaságában a vendégek a Sándor palota teraszról tekintik meg Budapest panorámáját.

Miután alaposan kigyönyörködték magukat, az albán vendég beír a Sándor-palota államfői emlékkönyvébe a Mária Terézia-teremben, majd a Kék Szalonban folytatódik a diskurzus. A Sándor palotából a vendégek útja az Országházba vezet, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadja Alfred Moisiu elnököt a Nándorfehérvári Teremben.

Az albán államfő holnap délelőtt Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével találkozik a Parlamentben, a Delegációs Teremben. Innen megy vissza a Sándor palotába, hogy a Kék Szalonban szűk körű megbeszélést folytathasson magyar kollégájával. Megbeszélésüket a Plenáris teremben folytatják, majd a Mária Terézia-teremben egyezményt írnak alá. S hogy miről értekeztek, azt az aláírás színhelyén közös sajtónyilatkozatban ismertetik.

A déli harangszó előtt még irány a Városháza, ahol Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere köszönti Alfred Moisiu köztársasági elnököt és leányát, és átadja neki a város kulcsát. A hagyomány ápolásaként a vendég beír a vendégkönyvbe.

Innen a delegáció a Hősök terére hajtat, ahol a vendég megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét. A napot Sólyom László köztársasági elnök és Sólyom Erzsébet asszony díszvacsorája zárja, melyet este a Sándor-palota Tükör Termében fognak elfogyasztani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Walker nem állt ki az erkélyre

Szóljon hozzá!