ZETApress

hírportál

Budára vándorolt a fény

Gizi és Jenő

Észak fényei és a holokauszt címmel nyílt vándorkiállítás tegnap este 17 órakor a TIT Stúdió Egyesület (TIT SE) Zsombolyai úti Székházában, mely május 22-ig, naponta 9-től 17 óráig látogatható. Ezután május 23-tól 26-ig a SYMA Csarnokba, a IV. Magyar Világtalálkozóra, onnan június 2-től 18-ig a mátészalkai Népművészeti Múzeumba vándorol.

A kisszámú közönséget Békés Attila Guiness-rekorder mandolinművész, aranytollas újságíró, svéd és zsidó népdalokkal köszöntötte. A rekordot még 1980-ban állította fel, amikor 35 órán keresztül folyamatosan mandolinozott az Esti Hírlap Szerkesztőségéből indulva a New York Kávéházon át Erzsébetváros sok-sok szórakozóhelyén.

Dr. Koncz Gábor, a TIT SE igazgatója a holokausztról beszélt: Soha többé soa! ? utalt a vasárnap délutáni Élet menetére, ahol legalább harmincezren vonultak az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton át a Keleti pályaudvarig, a Thököly útig.

Dr. Szalontai Éva svédországi tudósító, a Svéd-Magyar Panoráma Világklub társelnöke, a MÚOSZ Életmód szakosztály elnöke bemutatja a kiállító művészházaspárt: Eugen Jenő Bocsort tájképfestőként, Gizella Csuzy-t portréfestőként jellemezte. Elmondta, hogy 1956-ban vándoroltak ki Magyarországról, de nem politikai, hanem művészi okokból választották a nyugati kultúrát. Döntésük jónak bizonyult, mert sok kiállítást tartottak a vasfüggönyön túl. Jenő anatómiát is hallgatott, zongorázni is jól tud, zenészként is remekelt.

A műveiről Eugen Jenő Bocsor beszélt. A 80 éves alkotóművész a 70 éves holokausztra emlékezett. Egy volt zenésztársa megjárta a koncentrációs tábort, s Gizi egyik képe a krematórium füstjét, másik a Dunába lőtt zsidók levetett cipőit ábrázolja a folyóparton, míg a harmadikon két zsidó beszélget. Saját magát impresszionistaként jellemezte, aki nem egy fényképet készít a tájról, hanem saját érzelmei alapján ábrázolja azt.

A vándorkiállítást április 2-től 23-ig láthattuk a MÚOSZ Székház Mikszáth-termében. A budapesti kiállítás idején svéd és kóser speciális ételek várják a kiállítást megtekintő érdeklődőket a Sajtóház éttermében, ahová a Vörösmarty utcáról is bemehetünk. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Észak fényei Svédországban | ZETApress

Szóljon hozzá!