ZETApress

hírportál

HELP: életmentés és kommunikáció

Útjára indult HELP program, amely az emberi élet megóvásának egyik kardinális problémájára nyújt elsőrangú megoldást. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító HELP (Human Emergency Life Point) rendszerét az Adlife Media Point (AMP) Zrt. fejlesztette ki ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón, a nagykörúti New York Palotában.

A HELP egyedülálló módon rendszerbe foglalva, új személettel egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információs szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszik azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívják a figyelmet egy mindnyájunkat érintő közügyre, nevezetesen a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyünk is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

A HELP létjogosultságát és időszerűségét az adja, hogy ma világszerte létkérdés, hogy a hirtelen keringésleálláskor, illetve a szív- és érrendszeri betegségek következtében kialakult vészhelyzetben a bajba jutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak sürgősségi életmentést, amíg a mentő a helyszínre nem érkezik.

A halálozási statisztikák egész Európában nagyon magasak: Magyarországon hirtelen szívhalálban évente hozzávetőleg 25 ezer ember (azaz minden 20. percben egy ember), míg cardiovasculáris betegségek következtében a kontinensen csaknem kétmillió ember veszti életét. Ennek ellenére ma még sajnos hiányzik a laikus elsősegélynyújtó hajlandóság és az arra való felkészültség, valamint a mindenki számára hozzáférhető eszközállomány és készségszintű tudás, melyek segítségével a bajba jutottak nagy része megmenthető lenne.

A program célja, hogy élére álljon egy újfajta közgondolkodásnak. Szeretnénk megvalósítani egy olyan társadalmi összefogást, ahol a civil, a szakmai és az állami szféra egy mindenkit érintő közügyben, saját kapacitásait és erőforrásait rendelkezésre bocsátva egy átjárható-átlátható rendszert hoz létre az emberi élet óvása érdekében. Ennek magyarországi tagjai az ÁNTSZ, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Resuscitatios Társaság, akik a HELP-pel közösen olyan témakörökben működnek együtt, mint a kutatás-fejlesztés, a HELP hálózat kiépítése, az életmentő oktatás, a riasztási logisztika, a lakossági tájékoztatás és a kommunikáció. Ez az összefogás, melynek hívószava HELP az életért! ?, az egyének szintjén egy megváltozott szemléletben, egy új felfogású és hozzáállású segítőkészségben és segítségnyújtásban, valamint országos lefedettségű, publikus életmentő és szolgáltató állomások hálózatában hordozza a program sikerét.

Tekintettel a fentiekre, az Adlife Media Point Zrt. önerőből kifejlesztette és szabadalmaztatásra nyújtotta be a HELP rendszert, amely a sürgősségi életmentés új lehetőségét és egy új életfelfogás üzenetét hordozza magában.

A HELP alappillérei: HELP Pont ? a világ elsőszámú kombinált életmentő és szolgáltató egysége; életmentő-újraélesztési táska (félautomata defibrillátor) kifejezetten laikusok számára/sürgősségi életmentés; információs felület (LCD monitor)/műsor- és információszolgáltatás ? hosszútávon az életmentés támogatásának és a kapcsolódó ismeretterjesztésnek a felületeként; kommunikációs egység (wifi, sms, webcam, touchscreen, bluetooth)/interaktív kommunikáció; automatikus riasztási rendszer (sms)/real-time kapcsolat lehetősége a professzionális sürgősségi ellátórendszerrel.

HELP Terminál (fejlesztés alatt) ? a világon egyetlen, kombinált életmentő és információs terminálja ? kültéri alkalmazásra életmentő egység/félautomata defibrillátor, multimédiás felület (nagyméretű LCD monitor, vandálbiztos konstrukció)/közcélú és közhasznú információk sugárzása, interaktív felület/touchscreen és automata riasztás a Nemzeti Mentőszolgálathoz. HELP Oktatás ? alapszintű, kiterjesztett újraélesztés, professzionális, nemzetközileg akkreditált tréningje. HELP Életprogram ? szemléletváltás a helyes emberi magatartásról vészhelyzetben.

A HELP összes termékére és szolgáltatására igaz, hogy az AMP Zrt. rendelkezik az összes hivatalos szakhatósági, akkreditációs és a telepítéshez szükséges forgalomba hozatali engedéllyel. A HELP azonban bőven túlmutat az egyszerű eszközhasználaton. Szeretnék, ha a HELP az emberi segítőkészség szimbólumává válhatna.

Szándékaik szerint hamarosan országos szinten fogják megkezdeni a HELP Pontok telepítését magyarországi középületekben, közterületen, kereskedelmi hálózatokban és mindenütt, ahol erre igény van. Terveik között szerepel a nemzetközi megjelenés is, hisz ez a kérdéskör nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot érinti.

Ennek azonnali hozadéka, hogy az első aktív HELP Pontot Falus Ferenc, országos tiszti főorvos kérésére az ÁNTSZ budapesti központi telephelyén állították fel egy tesztprojekt keretében. További HELP Pontok kihelyezésről olyan intézményekkel állapodtak már meg, mint az Egészségügyi Minisztérium, az Állatkert, a Magyar Televízió, akik a HELP eszme és ezen mindnyájunkat érintő közügy mellé állnak.

Tartva magunkat eredeti elképzelésünkhöz, természetesen minden kihelyezett HELP Pont ?kéz a kézben? jár az újraélesztés oktatással, azaz az ÁNTSZ biztonsági szolgálatát a HELP bázison már ki is képeztük, hisz rájuk komoly szerep hárul vészhelyzet esetén a riasztási és a mentési logisztikában.

A minél szélesebb körű be- és elfogadottság érdekében elkészítettünk egy zenés videoklipet, amelynek elsődleges célja, hogy a tanulásra, az újra legfogékonyabb réteget, a fiatalokat is megszólítsuk egy társadalmilag kiemelt ügyben, s egyúttal felhívjuk a figyelmet a segítségnyújtásra, hisz bajban, vészhelyzetben csak egymásra számíthatunk. A HELP az életért címmel futó klip (zene: Pixa, szöveg: Hősök, produkció: Pioneer) hamarosan a Music Television zenei csatornán és az interneten lesz látható és hallható.

Szeretnék elérni, hogy a HELP által hirdetett és képviselt szemléletváltó gondolat egyre szélesebb körben tudatosuljon, s egyre többen sorakozzanak fel ezen kezdeményezés mögé aktív szerepvállalásukkal. Ez alapvető társadalmi érdek! Mert ez valóban szívügyünk!

Együttműködő partnerek, akik a HELP által hirdetett és képviselt gondolat és kezdeményezés mögé álltak: Kozmann György, kétszeres olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnok kenus, Martinek János, kétszeres olimpiai és világbajnok öttusázó és Igaly Diána, olimpiai és kétszeres világbajnok sportlövő. Szakmai partnerek: ÁNTSZ, Országos Mentőszolgálat és Magyar Resuscitatios Társaság. Médiapartnerek: Magyar Televízió, Danubius Rádió és Music Television.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. HELP az életért | ZETApress
  2. KÉP az Akváriumban | ZETApress

Szóljon hozzá!