ZETApress

hírportál

HELP az életért

HELP defibrillátorA HELP (Humán Emergency Life Point) az Adlife Media Point (AMP) Zrt. által kifejlesztett és menedzselt, nemzetközileg is innovatív, világszinten szabadalmaztatás alatt álló életmentő és szolgáltató rendszer, amely a hirtelen szívhalál leküzdésére kínál átfogó megoldást ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a BRFK Teve utcai objektumában.

A június közepén útjára indított HELP egyedülálló módon egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információs szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszi azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívja a figyelmet egy mindnyájunkat érintő közügyre, nevezetesen a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyen is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

A HELP létjogosultságát és időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon hirtelen szívhalálban becslések szerint évente csaknem 20-25 ezer ember, azaz minden 20. percben egy ember veszti életét. Budapesten minden órában egy-egy fővárosi polgár szorulna közterületen, közlekedési eszközön, közintézményben segítségre. A hirtelen keringésleálláskor fellépő vészhelyzetben az első 4 perc a legkritikusabb, így létkérdés, hogy a mentő megérkezéséig a bajbajutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak korai sürgősségi életmentést. Ennek ellenére ma még sajnos hiányzik a laikus elsősegélynyújtó hajlandóság, valamint a mindenki számára hozzáférhető eszközállomány és készségszintű tudás, melyek segítségével több ezer ember élete megmenthető lenne.

A Fővárosi Önkormányzatot is az a cél vezérelte, hogy a budapestiek életminőségét javítsa, és biztonságérzetét erősítse, amikor Horváth Csaba főpolgármester-helyettes idén nyáron úgy döntött, támogatja a HELP Program megvalósítását. Legfőbb szándéka, hogy Budapest a közterületi laikus életmentés terén a világ élvonalába kerüljön. Ez az első körben száz kül- és beltéri egységből álló hálózatot kiépítő program komplexitását, szolgáltatási lehetőségeit tekintve messze túlmutat az egyszerű életmentő pontok rendszerén. Ez egy igazi magyar, budapesti modell: a budapesti biztonság hálózata.

Ebbe a fővárosi elképzelésbe illeszkedik az a megkeresés, hogy az egyik ilyen HELP életmentő pont a Rendőrségi Igazgatási Központban kerüljön kialakításra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság messzemenőkig támogatta ezt az összefogást, hiszen az életmentés mindamellett, hogy nemes cél, szolgálatának ellátása során egyik fontos feladata is. Ezen megkeresés nyomán indult el ez a hosszútávra szóló együttműködés a BRFK és a HELP-et kifejlesztő és működtető AMP Zrt. között, melynek eredményeként első lépésként a Rendőrségi Igazgatási Központban került átadásra egy HELP életmentő állomás.

A megkötött együttműködési megállapodás értelmében a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából hatan végezték el az akkreditált újraélesztés oktatást, mellyel képessé váltak az életmentő táska és az alapvető sürgősségi fogások gyakorlati alkalmazására.

Mindezeken túlmenően az együttműködés hosszú távú vetülete, hogy a Budapesti Rendőr főkapitányság a HELP életmentő pontok Budapest-szerte történő elhelyezésével lehetőséget kap arra, hogy ezeken a felületeken bűn- és baleset-megelőzési ajánlásait, eltűnt személyek, körözött személyek fényképeit nyilvánosságra hozhassa, az állampolgárok minél szélesebb köréhez eljuttathassa.

A budapestiek biztonságáért az életmentés ügyében létrejött példaértékű BRFK?HELP?Budapest összefogás közeli tervei között szerepel, hogy a HELP program szervezője, az AMP Zrt. októberben elkészíti az első ötven kültéri egység helyszínéről azt a listát, amelyet Horváth Csaba a Főpolgármesteri Kabinet elé terjeszt, és október végén elindul a kültéri telepítés is. A beltéri HELP életmentő és szolgáltató egységek telepítése mától folyamatosan zajlik. Már októberben a Vígszínház és az egészségügyi képzést végző Humán TISZK is kap egy-egy beltéri egységet. Horváth Csaba kezdeményezéséhez a Főváros mellett a kerületek, a BRFK, a főváros oktatási intézményei, színházai, s a BKV is csatlakoztak, és ez a sor a jövőben tovább fog bővülni.

Az oktatás elválaszthatatlan része a HELP programnak. Célja, hogy minden résztvevő, érdeklődő, vagy arra kijelölt személy a képzés után képes legyen a rendszer működtetésére, valamint az újraélesztés alapfogásaira és a félautomata defibrillátor használatára. A nemzetközi irányelvek alapján zajló négyórás elméleti és gyakorlati tréning azokra a területekre ? keringésmegállás, lélegeztetés, korai defibrillálás ? fókuszál, melyek révén Európa-szerte több százezer embernek lehetne túlélési esélyt adni, ha a szemtanú észlelné a keringésmegállást, segítséget kérne, és azonnali újraélesztést kezdene. Már kiképezték a BRFK hat munkatársa mellett az ÁNTSZ biztonsági szolgálatát, valamint a WHO és az ENSZ társszervezeteinek munkatársait is. Az oktatást magasan kvalifikált, nemzetközileg akkreditált instruktorok végzik.

Egy magáncégnek támadt egy eredeti, társadalmilag hasznos és a nagy lehetőségeket rejtő ötlete, amit elhivatottsággal és örömmel karol fel mind a Főváros, mind a BRFK. Szeretnénk, hogy a HELP a segítőkészség szimbólumává váljék, hisz a bajban csak egymásra számíthatunk, mert ez valóban szívügyünk! BRFK?HELP?BUDAPEST: együtt az életért!

Elsősegélynyújtás épületben és a szabadban

S hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? A beltéri egységet a hirtelen szívhalál esetén az arra kiképzett munkatársak egyike nyithatja fel, s veheti ki belőle az életmentő táskát. Ekkor a rendszer automatikusan SMS-t küld a központba, mert az egyszer használatos tappancsokat mielőbb cserélni kell. A mentőket viszont telefonon kell felhívni, mert protokolljuk szerint ők SMS-re nem vonulhatnak.

A kültéri egységeknél más a helyzet. A vandál-biztos terminálokhoz csak az erre kiképzett segélynyújtóknak lesz kulcsuk. Ha épp arra járnak, megkezdhetik a beavatkozást, de ez lesz a ritkább eset. Ha egy járókelő akar segíteni a bajbajutott emberen, úgy neki mindenképp a 104-et kell tárcsáznia. A mentők szolgálatvezetője ekkor bediktálja neki a legközelebbi terminál pin-kódját, mellyel a biztonsági zár kinyitható, s a készülékkel a defibrilláció elvégezhető.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. HELP kampány a fiatalokért ? a fiatalokkal | ZETApress

Szóljon hozzá!