ZETApress

hírportál

HELP kampány a fiatalokért ? a fiatalokkal

HELP az életértElindult a Help 2.0, a HELP ? A dohányfüstmentes életért kampány új, médiára építő verziója, amelyben a szakemberek segítségén túl a fiatalok a legkülönfélébb csatornákon keresztül egymásnak segítenek és egymást támogatják a leszokásban. A cég újraélesztő pontjairól október elején írtunk.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította el a HELP ? A dohányfüstmentes életért programját azzal a célkitűzéssel, hogy segít a dohányzásról való leszoktatásban, valamint a rászokás megakadályozásában és nem utolsó sorban felhívja az európaiak figyelmét a passzív dohányzás veszélyeire. A célok az elmúlt öt évben mit sem változtak, az eszközök azonban a technika és a trendek változását követve a célcsoport mindennapjaihoz és szokásaihoz igazodtak.

2009-től a HELP programot népszerűsítő platformok ? a tévéreklámoktól kezdve, az internetes hirdetéseken keresztül a kampány új weboldaláig ? kiválasztásánál az interaktivitás és a fiatalok bevonása került a középpontba. Ezért idén a kampány minden egyes elemében azok a leszokást segítő tippek állnak a középpontban, amelyekkel a HELP célcsoportját alkotó fiatalok egymásnak segítenek a káros szenvedély leküzdésében.

A tévéreklámok és a bannerek meghökkentő tanácsokkal hökkentik meg a szokásaikba feledkezett nézőket és az interneten szörfözőket, de egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy valódi tippeket és ötleteket a HELP honlapján találnak. Az oldalon bárki adhat ötleteket arra, hogyan lehet letenni a cigit, és elmesélheti a saját küzdelmének tapasztalatait is, hogy ezzel is erősítse azokat, akik éppen most készülnek erre.

HELP felmérés 2009

Elkészült a HELP ? A dohányfüstmentes életért kampány legfrissebb felmérése, amelyben 26 ezer európai mondja el véleményét az Európai Unió legnagyobb dohányzásellenes programjáról.

A globális felmérést végző Ipsos az Európai Unió 27 tagországában 26 ezer 15 éven felüli európai állampolgár véleményét kérte ki a HELP 2009-es televíziós kampányáról. Az unió minden országában ezer fő vett részt a felmérésben, kivéve Luxemburgot és Máltát, ahol öt-ötszáz főt kérdeztek meg. A felmérésben ezer magyar megkérdezett vett részt, akik között 218 dohányzó, 553 nem dohányzó és 229 volt dohányos szerepelt. A résztvevők közül 207-en 25 évnél fiatalabbak voltak.

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy az európaiak közel fele látta a HELP valamelyik reklámfilmjét. Összességében elmondhatjuk, hogy kelet-európaiak sokkal fogékonyabbnak bizonyultak a televíziós reklámokra. Míg az észak-európaiak (pl. svédek, finnek, dánok) 16%-a emlékezett csupán a HELP reklámfilmjeire, addig az Európa keleti részén élők 40%-a fel tudta idézni a szpotokat.

A magyarok 62%-a látta a HELP reklámfilmjét a tévében. Érdekes módon a magukat dohányzóknak mondók közül többen emlékeztek (48%) a szpotokra, mint a nem dohányzók (37%). A magyar megkérdezettek 83%-ánák tetszett a HELP-film.

Tévé, vagy web?

A legtöbb európai szerint a tévéreklám a legmegfelelőbb csatorna a dohányzásról való leszoktatással és a passzív dohányzással kapcsolatos tanácsadásra. Honfitársaink 38%-a szerint a web a tájékoztatás egyik leghatékonyabb felülete. A rádiót (30%) és az újságokat (23%) már kevésbé találták hiteles és célravezető forrásnak.

Az új média ? online közösségek, chat, fórumok ? ugyanolyan eredménnyel szerepelt a felmérésben, mint a rádió és az újságok. A magyarok közel 15%-a szerint hatékonyak ezek az online források. A fiatalok 21%-a voksolt az új médiára, míg az újságokra csak 20%-uk. A mobiltelefont a magyarok közel tizede tartja a tájékoztatás legmegfelelőbb módjának. Összességében elmondhatjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban a nyugati országok nyitottabbak az új médiával szemben, mint mi, magyarok.

A legjobb tanácsadó ?én? vagyok

A felmérésen résztvevőket arról is megkérdezték, kitől fogadnának el legszívesebben tanácsot, ha le szeretnének szokni a dohányzásról. A magyarok 52%-a az egészségügyi szervezetekhez fordulna tanácsért. A megkérdezettek egyharmada dohányosok és passzív dohányzásban szenvedők tanácsait, tippjeit is szívesen fogadja. A megkérdezettek fele a saját tapasztalataira hagyatkozna leginkább. A személyes tapasztalat a felmérés alapján sokkal meggyőzőbbnek bizonyult, mint az oktatás vagy a tudományos eredmények.

HELP 2.0

A HELP honlapjára látogatók 2009-től már nem csak szakemberektől kérhetnek segítséget, hanem sorstársaik személyes történeteiből is erőt meríthetnek. Ugyanis saját leszokásának történetét, vagy leszokást segítő tippjét bárki feltöltheti a HELP honlapjára, vagy videóra rögzítheti a HELP rendezvényein.

A honlapra a tippek főként olyan fiataloktól érkeznek, akinek már sikerült leszokniuk a dohányzásról. Az egyik leggyakrabban emlegetett érv a leszokás mellett, hogy pénzt spórolhatunk meg, ha felhagyunk a dohányzással. Sokan említik azt is, ha füstmentes életet élünk, sokkal jobb lesz a közérzetünk. Ezen kívül az ötletekből az is kiderül, hogy a fiatalok többsége csöppet sem tartja menő dolognak a cigizést.

HELPISODES

Fiatal művészek készítették a program HELPISODES című rajzfilmjét is. A kifejezetten webre készített sorozat úgy szól a fiatalokhoz és mutat rá a dohányzás veszélyeire, hogy közben szórakoztat is. Az olykor meghökkentő és humoros sorozat készítői arra törekedtek, hogy a fiatalokhoz a saját nyelvükön szóljanak, amelyet értenek, és ami tetszik is nekik. A mini site népszerűsítésében a hagyományos reklámeszközökön kívül a közösségi oldalak (pl. Facebook) és videomegosztó site-ok egyre nagyobb teret nyernek.

HELP ? A dohányfüstmentes életért

A HELP ? A dohányfüstmentes életért kampány az Európai Bizottság kezdeményezésének egyik legfontosabb célja, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy ne kezdjenek el dohányozni, valamint segítsenek a dohányosoknak a leszokásban. Ezenkívül a passzív dohányzás veszélyeire is fel kívánja hívni a figyelmet az Európai Unió 27 tagállamban.

A HELP számos rendezvényt szervez munkahelyeken, forgalmas közterületeken, iskolákban, egyetemeken, ahol a felvilágosítás mellett az érdeklődők ingyen megmérethetik a szén-monoxid szintjüket. További információért látogasson el weboldalukra. A fenti vélemények semmiképpen nem tekinthetők az Európai Bizottság vagy az EB munkatársai hivatalos állásfoglalásának.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tégy a szívhalál ellen! | ZETApress

Szóljon hozzá!