ZETApress

hírportál

Kevés a fővárosi rendőr

Sokáig kell várni a rendőrökre ? derült ki egy felmérésből. Egy közlekedési baleset színhelyén gyakran órákig áll a forgalom, mert a szolgálatos rendőr máshol intézkedik. Különösen a fővárosban vannak kevesen, s a rengeteg túlóra ellenére sem tudnak mindenhol időben ott lenni.

Az okok között a sanyarú lakáshelyzetet említette az országos főkapitány. A vidéki kollégák csak rövid időt töltenek a fővárosban, aztán lakhelyükre kérik áthelyezésüket. Otthon nem kell lakbért fizetniük, a fővárosban viszont megfizethetetlen az albérlet. A miniszterelnök pár héttel ezelőtti Teve utcai látogatásán éppen ezért új lakások építését ígérte az állománynak.

A rendőrség most toborzó irodát nyit Budapesten, s a rendészeti szakközépiskolában is emelni akarja a hallgatók létszámát. A hallgatók betanítása, az újonnan felszerelők hadra fogása hónapokat, éveket vehet igénybe, s az új lakások felépítése sem mehet sokkal hamarabb. Az azonnali létszámemelést inkább a polgárőrök segítségével lehetne biztosítani.

Polgárőrök rendőrautóban

Természetesen nem a polgárőröket akarom rendőrré átképezni, hiszen ezt ők sem akarnák. Helyette a szolgálatukat szervezném át, tenném a rendőrökével közössé. Mert hogy is néz ez ki mostanában? A rendőrautóban két rendőr ül együtt a rendőrségi rádióval, miközben a polgárőr autóban két polgárőr járőrözik egy mobiltelefonnal. (Náluk rendőrrádió nem lehet, nehogy lehallgassák a titkos híreket.) Ha észlelnek valamit, telefonon kérnek rendőri segítséget, mert önállóan nem intézkedhetnek.

A továbbiakban célszerűbb lenne a rendőrautóban is, meg a polgárőriben is egy rendőrt és egy polgárőrt együtt elhelyezni, így ugyanannyi létszámmal kétszer annyi intézkedést lehetne végrehajtani. A polgárőrautóban is lehetne így a rendőrnél rádió, míg az üzemanyagát továbbra is a polgárőrség fizetné, tehát nem terhelné a rendőri költségvetést. S hogy miért nem vezették ezt be még a polgárőrség közel húsz éves történetében? Gondolni sem merjük, hogy a rendőrök félnek a polgárőrök ?civil kontrolljától?, mert tudjuk, hogy becsületesen, korrupciótól mentesen látják el szolgálatukat.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A polgárőrség nem jelent megoldást
  2. ZETApress » Önként vállalják a szolgálatot

Szóljon hozzá!