ZETApress

hírportál

A polgárőrség nem jelent megoldást

A polgárőröket kellene rendőrautóba, a rendőröket meg polgárőrautóba ültetni! ? írtuk meg hetekkel ezelőtt. Egy kedves olvasónk vitába szállt a gondolattal. ? Gyakran dolgozom együtt rendőrökkel és polgárőrökkel, bár nem vagyok tagja semmilyen hivatalos állománynak. A cikk néhány mondata nagyon felháborított ? írta Szabó Magdolna ?, ezért néhány szót szólok a rendőrség védelmében.

A szerkesztő vajon hány polgárőrrel találkozott már eddig? ? folytatódott a levél ?, mert én sokkal. Nem akarom őket megbántani, de nagyon kevés köztük az olyan, aki tényleg szívvel-lélekkel és jól is csinálja. Ők is inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki, tehát a rendőrök mellett már csak azért sem lehetnének ?szolgálatban?, mert számukra ez a munka fizikailag is megterhelő lenne.

Míg a rendőröknek kötelező az erkölcsi bizonyítvány, a polgárőröknél ez nem feltétel, tehát gyakran található köztük olyan, aki büntetett előéletű, s nem egy ilyet magam is ismerek. Kérdezem hát, hogy tényleg rájuk akarjuk bízni magunkat? Hogy a rendőrök tartanak a civil kontrolltól? Milyen kontrollt adhat még egy korrupt rendőr mellett is egy esetlegesen büntetett előéletű, vagy akárcsak megalomániás személy? Ezeken is kellene talán gondolkodni!

Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem a polgárőrök elleni támadás, nem lehet általánosítani sem velük, sem a rendőrökkel kapcsolatban, de sajnos a polgárőrökkel szemben sokkal több a negatív tapasztalat ? fejeződik be olvasónk levele. S mit szólhat mindehhez a szerkesztő? A ?90-es évek derekán magam is néhány évig polgárőr voltam Ferencvárosban, de ma sem vagyok még rozzant vénember. Akkor is, később is több cikket írtam róluk több lapban, így elég sok polgárőrrel találkoztam életem során. Minősítésük, munkájuk értékelése nem az én feladatom.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Önként vállalják a szolgálatot

Szóljon hozzá!