ZETApress

hírportál

Nincs még felelőse a katasztrófának

Egy csecsemőt is kimentettek a tömegből és kórházba szállítottak a rendőrök a tegnap esti vihar idején, mondta el Demszky Gábor a ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón. Sehogy sem értettem, miért kell egy csecsemőt a tűzijátékra vinni, de a főpolgármester nem akart a felelőtlen szülő felett ítélkezni. Az erkölcsi felelősséget mindenki maga vonja le, mondta kérdésemre, neki viszont az igazi felelősöket kell megkeresni a tegnap esti katasztrófahelyzet kialakulásáért. Most nézzük meg részletesen, mi is történt a fővárosban:

A tűzijáték kezdésekor orkánerejű szél zúdult a fővárosra. A Red Bull sátorra zuhant fa maga alá temetett egy 28 éves férfit és egy 12 éves kislányt, akik a helyszínen életüket vesztették. A műegyetemhez közeli partszakaszon felborult egy hajó, s egy 50 év körüli román házaspár azóta sem került elő a habokból. Fák dőltek ki, ágak törtek le. A szakadó esőben egy méter alá csökkent a látótávolság, s a többszázezres tömeg pánikszerűen menekülni kezdett. Egymást taposták össze az eszeveszett rohanásban.

Az Országos Mentőszolgálat megkezdte a sérültek ellátását és kórházba szállítását. A Szent János Kórházba 94 mentő érkezett, a Péterfy Sándor utcaiba 120-at, az Árpád Traumára 110-et vittek ellátásra. Jutott sérült jócskán az OBSI-ba is. Összesen 330 főt kellett ellátni a soron kívül berendelt egészségügyi dolgozóknak. Sok idegen ajkú is volt a sérültek között, így tolmácsokra is jócskán szükség volt. Mivel az OEP a többletfeladatokat nem finanszírozza, a fővárosi tartalékalapból tízmillió forintot kellett feladatarányosan átutalni a kórházaknak.

Példásan állnak helyt a tűzoltók

A fővárosi tűzoltók közül 223-an vannak szolgálatban. Egy részük már az esti riasztáskor érkezett, másik részüket nem engedték haza a szolgálatból. Eddig 120 helyszínen avatkoztak be, így jelenleg sehol sincs életveszély. Segítették a villamos- és trolibuszforgalom helyreállítását is a sínpályára és az áram alatt lévő vezetékekre hullott fák és gallyak eltávolításával. A BKV Zrt. háromszáz munkatársa is azon fáradozott, hogy mielőbb helyre álljon a forgalom.

Az FKF Zrt. ötven takarítógépe és négyszáz munkatársa dolgozik a kárelhárításon. Az I. II. és V. kerületben végzett a vihar különösen nagy kárt. Hetven jelzőlámpa hibásodott meg a viharban, köztük öt helyszínen – Budán és Pesten – a javítás több napot is igénybe vehet. Mivel mindenhová nem küldhetnek közlekedési rendőrt, türelmes és fegyelmezett vezetést kérnek a budapestiektől. Kérik továbbá, hogy a fel nem robbant pirotechnikai eszközöket is jelentsék be az illetékeseknek!

Az áramellátás nem szünetelt

A villamos vonal Margit hídi oszlopával ellentétben az ELMŰ villanyoszlopai jól bírták a terhelést. Nem mondható el mindez a népligeti fákról, amelyek bármely pillanatban ránk dőlhetnek. Oda most veszélyes lenne kirándulni, ezért ezt a helyet nagy ívben kerüljük el. A FŐKERT Zrt. ötven embere egész éjjel részt vett a kárelhárításban, s nappal ez a szám 120-ra emelkedett.

Állítólag az Országos Meteorológiai Szolgálat már egy órával korábban megjósolta az érkező vihart, a főpolgármester mégsem fújta le a tűzijátékot – derült ki a sajtótájékoztatón, így végre a délelőtti úszóünnepről udvariatlanul eltávozó tévések is választ kaptak kérdéseikre. Erre nem is lett volna lehetősége, mert a programot nem a főváros, hanem a kormány szervezte. Kormánypárti képviselőként nem beszélhetett kormányzati felelősségről sem, s most egyébként is együtt kell működniük. Kormányrészről Szilvásy György kancellária-miniszterrel egyeztet az előttük álló feladatokról.

Nem tudhatjuk mi lehetett volna akkor, ha egy órával a tervezett kezdési idő előtt a Fővárosi Védelmi Bizottság lefújja a tűzijátékot. Talán a tömegben tört volna ki ettől lincshangulat, s az emberek álltak volna neki mérgükben törni-zúzni az elmaradt szórakozásért. Önmagában nem a vihar okozta tehát a katasztrófát – hiszen két hete is történt hasonló égi háború – hanem a tömeghisztéria. Ezt nem lehetett előre látni. A menekülési útvonalat sem a fővárosnak kellett volna kidolgozni, hanem a rendezvényt szervező kormánynak.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vihar után, fesztivál előtt
  2. ZETApress » Tisztavatás a Hősök terén
  3. Atlétika Szent Istvánkor | ZETApress

Szóljon hozzá!