ZETApress

hírportál

Atlétika Szent Istvánkor

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára is részt vett a Szent István-napi II. Gyulai István Memorial ? Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 délelőtti sajtótájékoztatóján a Puskás Ferenc Stadion VIP-termében.

A Nagydíjat a londoni olimpia után egy héttel, augusztus 20-án, hétfőn délután az állami rendezvénysorozat részeként tartják meg. A tavalyi Gyulai István Memorialon a hazai élvonal (Pars Krisztián, Kővágó Zoltán, Deák Nagy Marcell) mellett az atlétika ismert sztárjai is indultak: a világ legjobb atlétanőjévé kétszer megválasztott Sanya Richards-Ross, az olimpiai bajnok Virgilijus Alekna, a világ harmadik leggyorsabb 100 méteres futója, Asafa Powell, valamint a háromszoros paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius.

A kétszeres Év Atlétája megint Budapesten lesz! Idén is Sanya Richards-Ross lesz a Gyulai István Memorial csillaga a viadalon, mely az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat Együtt az ország-mottójú hivatalos program része ? jelentették be elsőként ma délelőtt a szervezők. Az eseményen ? amelyen a londoni olimpia majdani magyar hőseit is köszöntik ? a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai futónő, Sanya Richards-Ross személyében olyan klasszist láthatnak a budapesti Puskás Ferenc stadionban a nézők, aki kétszer is (2006, 2009) elnyerte a világ legjobb atlétanője címet!

A szép Sanya a tavalyi Memorialon még ?csak? négyszeres világbajnokként állt rajthoz, azóta az ötödik szabadtéri vb-aranyát is megszerezte, az Egyesült Államok győztes 4×400 méteres váltójának tagjaként. Sanya Richards-Ross idén már 22,09 másodperces időt is futott 200-on ? mely egyéni csúcs ?, abban a számban, amelyben a II. Gyulai István Memorialon is rekortánra lép, s amelyben kivívta az olimpiai részvételt az Egyesült Államok bajnokságán ? természetesen a 400 méter mellett.

Spiriev Attila sportigazgató tájékoztatása szerint a jamaikai születésű futófenomén mellett jó néhány további világklasszissal folynak előrehaladott tárgyalások, ami azt ígéri, hogy az elmúlt esztendő után idén is világszintű atlétikai esemény lesz Budapesten, s ehhez a mezőnyt erősítő magyar klasszisok is hozzájárulnak. A szervezők örömmel adtak tájékoztatást arról, hogy az utóbbi évtized magyar szempontból legsikeresebb Európa-bajnoksága, a helsinki kontinenstalálkozó mindhárom érmese dobókörbe lép, illetve rajthoz áll.

A hazai közönség előtt rangos külföldi ellenfelekkel verseng kalapácsvetésben Pars Krisztián, a júniusi helsinki Európa-bajnokság aranyérmese, aki az Eb-ék történetének tizenhetedik magyar aranyérmét szerezte: szakadó esőben versenyezve 79,72 méteres dobásával. Ezzel tízéves magyar Eb-böjtöt szakított meg a szentgotthárdi atléta. Pars azóta az IAAF kalapácsvető sorozatának madridi versenyén is győzött, méghozzá a helsinkinél jobb eredménnyel, 80,85 méteres dobással.

Apropó, esőzés! Gyulai Márton István versenyigazgató kérdésemre elmondta, hogy a rendezvényt mindenképp megrendezik. Igaz ugyan, hogy 2006. augusztus 20-án, vasárnap este az ünnepi tűzijáték a hirtelen kitört zivatar és orkánerejű szél miatt emberéleteket követelt, de ilyen mérvű katasztrófára most nem számítanak. Mint az IKM jelenlévő illetékesétől megtudtam, az állami rendezvényen sem kell félnünk, mert az operatív törzs vezetője katasztrófahelyzetben azt bármikor megszakíthatja, 2006 nyarán viszont még nem volt erre illetékes személy a vezérkarban.

Ami a futószámokat illeti, az athéni Eb-ezüstérmes Deák Nagy Marcell a 400 méteres síkfutásban indul. A junior világbajnoki ezüstérmes, Universiade-győztes gödöllői futó Helsinkiben idénybeli legjobb idejével, 45,52 másodperces eredménnyel lett második. Szurkolhatunk diszkoszvetésben az athéni olimpiai ezüstérmesének, Kővágó Zoltánnak, aki a New York-i Gyémánt Liga-viadal megnyerése után a helsinki Eb-en sem okozott csalódást bronzérmével és 66,42 méteres dobásával. Kővágó élete első felnőtt Eb-érmét szerezte ezzel, és először állt világverseny dobogójára a 2004-es athéni játékok ezüstérme óta. Legjobb diszkoszvetőnk idén már 68,21 méteres eredménnyel is büszkélkedhet, amelyet egy budapesti versenyen ért el.

A szervezők tájékoztattak a Gyulai István Memóriái nemzetközi versenyszámairól. A férfiak számára tíz szám ? 200, 400, 800, 3000 méteres síkfutás, 110 méteres gátfutás, valamint rúdugrás, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés és kalapácsvetés ? szerepel a programban, míg a női atléták ötben ? 200, 400 és 3000 méteres síkfutásban, valamint távolugrásban és súlylökésben ? vetélkedhetnek egymással. A programot színesíti a fiatalok részére rendezett Te mennyit futsz százon? ? című verseny is.

A délután kezdődő versenyre 2500 és 6000 forintos jegyeket kínálnak, s tízezer gyermeket ingyen látnak vendégül. Az m1 képernyőjén látható küzdelmek 19 órára befejeződnek, s ekkor kezdődik az olimpikonok félórás köszöntése. (Az Aranygép már 13-án, hétfőn megérkezik Londonból, de a hazatérők az eddigi gyakorlattól eltérően most nem aznap, csak egy hét után, 20-án este lépnek először szurkolóik elé.) Hétfő este sem sokáig ünnepelhetjük őket, mert ők is, meg mi is sietünk a Duna-partra, a 21 órakor kezdődő tűzijátékra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bronzhétvége Londonban | ZETApress

Szóljon hozzá!