ZETApress

hírportál

Jószolgálat-díj az Akadémián

A cselekvés díjaTegnap este átadták a 2018-as Jószolgálat-díjakat, a hivatásos-és önkéntes szociális munkások, szervezetek legnagyobb szakmai elismerését. A tavalyi Várkert bazári díjátadóról idekattintva olvashatók.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében telt-házas díjátadó ünnepség keretében adta át a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a rangos elismerést, a szociális ágazatban dolgozó személyek és innovatív szervezetek, valamint az önkéntes segítők és közösségek részére. Az eseményt, amelyen a hét nagy magyarországi segélyszervezet képviselői közreműködésével adták át a díjakat, jótékonysági koncert és gyermek-zenekari produkciók színesítették.

Az ünnepélyes gálaestet Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Beszédében hangsúlyozta a díj alapításának családi hátterét, miszerint édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi örökségét folytatja a Jószolgálat-díj évenkénti odaítélésével. Láthatóvá szeretnék tenni azokat a példaértékű tevékenységeket, melyek a leginkább érdemesek a társadalom figyelmére és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak. Háláját fejezte ki a széleskörű összefogásért a díj támogatóinak, és köszöntötte a megjelent díjazottakat, akik országszerte segítik rászoruló embertársainkat, erőt és fáradtságot nem kímélve egyénileg, szervezeti szinten vagy elszánt, önálló civil közösségeket alkotva.

A díjátadó moderátorai Lackfi János, a Jószolgálat-díj 2017/18-as évadának nagykövete és Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja voltak, akik méltatták a díjazottak hiánypótló munkásságát. A József Attila-díjas költő, író személyes elköteleződésének érzi, hogy minél több olyan ember legyen a társadalmunkban, aki jó szolgájává válik a rászorulóknak és nélkülözőknek. Fel kell ismernünk mindazokat, akik sokszor erejükön felül és lemondások árán mások szolgálatába állva végzik munkájukat. Ónodi Eszter, a másik nagykövet nem vett részt a díjátadón.

Rendkívül nagyszámú, közel 700 jelölés közül választotta ki a szakmai zsűri az Életműdíj idei birtokosát, valamint a hivatásszerűen végzett szociális munka 3-3 egyéni és szervezeti díjazottját. Május hónapban az önkéntesen végzett szociális munka kategóriákban a közönség dönthette el, hogy ki kapja az év önkéntesének járó elismeréseket. A rendkívül erős mezőny láttán a Jószolgálat-díj zsűrije szakmai különdíjat is odaítélt a közönségszavazás jelöltjeinek.

A 2018-as díjazottak az előző évhez hasonlóan rendkívül sokoldalú segítő tevékenységet folytatnak. Van közöttük diakónus, szociális munkás, egyetemi diák és kerékpárosokból verbuválódott, sokak által már jól ismert civil szervezet is. A társadalmi felterjesztéseknek köszönhetően az ország számos pontjáról kerültek ki díjazottak, a főváros mellett Veszprémből, Kaposvárról, Kazincbarcikáról, Vámosújfaluról és Debrecenből is részesültek elismerésben az egyéni és szervezeti kategóriák díjazottjai. A díjátadó jótékonysági műsorszámát Molnár Ferenc Caramel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának gyermek-zenekarával karöltve nyújtott felejthetetlen élményt a vendégeknek.

A díjakat báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át a színpadon a díjazottaknak. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal egymillió forintos, a szervezeti kategóriák díjaival kétmillió forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként félmillió forintos anyagi elismerés is jár. A szakmai zsűri különdíja az önkéntes egyéni kategóriában 250 ezer forint, önkéntes közösség kategóriában 500 ezer forint anyagi elismeréssel jár.

A hivatásszerűen végzett szociális munka szervezeti kategóriájának díjazottjai rendkívül sokféle területen állnak helyt nap mint nap. A XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENŐ) 1991 óta biztosítja a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok, és felnőttek nappali ellátását. Az Oltalom Karitatív Egyesület tagjai a társadalmi perifériára jutott emberek anyagi, természetbeni és lelki támogatását végzik közel három évtizede. A kategória harmadik díjazottja, a Nem Adom Fel Alapítvány megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat 2005 óta rendületlenül. Ők zenéltek is egy jót örömükben a színpadon.

A hivatásszerűen végzett szociális munka kategória egyéni díjazottjai Molnár-Gól Béla, Németh Márta és Biró Dániel mind-mind olyan szociális dolgozók, akik sok éves múlttal és szakértelemmel segítik pártfogoltjai kát, a hátrányos helyzetű roma családokat, a fogyatékkal élőket és a kapcsolati erőszak áldozatait. Életműdíjjal ismerték el Kisné Lovasi Máriát, akinek a 40 évnyi szociális munkája alatt többek között a veszprémi szociális ellátórendszer létrehozását és működtetését köszönhetjük.

Az év önkéntes közössége a Budapest Bike Maffia csapata, akik a különdíjas Heti Betevő Egyesülettel, a másik jelölthöz hasonló misszióban segítik az éhező rászorulókat. Rendkívül példamutató kezdeményezésként közös projekt megvalósításába fognak a díjjal járó pénzjutalmak felhasználásával. Erről idekattintva olvashatunk. Az év önkéntese Nádudvari Péter, aki erőn felüli teljesítménnyel fut maratoni távokat a daganatos gyermekek megsegítéséért. A szakmai zsűri másik különdíját Fábián Sára kapta, aki nagyon fiatalon, egyetemi tanulmányai mellett alapította meg a kórházban fekvő gyermekek taníttatása érdekében indított Amigos a gyerekekért alapítványt.

A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Johannita Segítőszolgálat és Magyar Vöröskereszt képviselőinek, valamint az idei év főtámogató médiapartnere az lndex.hu munkatársainak és a Képmás magazin, a Mediaworks Hungary Zrt. az Infinety Group és a Családháló.hu együttműködését a díj népszerűsítésében, majd mindannyiunkat vacsorára hívott a földszintre. A díjazottakról a nyár folyamán hetente megjelenő nagyportrékon olvashatunk az Index.hu főoldalán.

Szóljon hozzá!