ZETApress

hírportál

Átadták a 2017-es Jószolgálat-díjakat

Ünnepélyes keretek között, telt-házas eseményen adták át tegnap este a Várkert Bazár földszinti Rendezvénytermében a Jószolgálat-díjat a szakmai zsűri által kiválasztott tizenkét kategória díjazottjának, valamint a Különdíjat a májusi közönségszavazás győztesének.

A szociális ellátásra és az önkéntességre fókuszáló kezdeményezés egyéni- és intézményi díjazottjai között megtalálható kuratóriumi elnök, intézmény-és intézetigazgató, diplomás szociális munkás, trolibuszvezető, közmunkás, valamint életműdíjat vehetett át egy ismert plébános is. A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban alapított díj azokat a szociális területeken tevékenykedő professzionális és önkéntes segítőket kívánja évről évre elismerni, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekért.

A Jószolgálat-díj országos léptékét jól reprezentálja, hogy mind a jelöltek, mind pedig a díjazottak hazánk különböző szegmenseiben végzik áldozatos tevékenységeiket: többen a fővárosban; de díjazott lett 3 megyei jogú város egyéni és intézményi díjazottja: Pécsről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról; győztes került ki 3 községből: Kaposfőről, Mágocsról és Peréről; továbbá gazdára talált a díj a Gyula-környéki tanyavilágban is.

A díjátadó rendezvényt Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány képviselője nyitotta meg, aki méltatta a díjazottak hiánypótló munkásságát, amikor a segítségnyújtásra és az egymás iránti figyelemre egyre nagyobb szüksége van társadalmunknak. A gálaestet a 2016/17-es év nagykövetei: Szalóki Ági énekes és Csuja Imre színművész vezették, akik személyes elköteleződésüknek érzik, hogy a saját eszközeikkel segítsék a díj üzenetének célja jutását, és ezen keresztül a szociális munka különböző területeinek bemutatását és dolgozóinak elismerését.

Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében ismertette a díj alapításának gondolatát, miszerint édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő életművének emléket állítva szeretné a díj által láthatóvá tenni mindazokat a példaértékű tevékenységeket, amelyek érdemesek a társadalom figyelmére, és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak.

A díjátadó egésze a segítségnyújtás jegyében telt. Jótékonysági előadással lépett fel Vastag Csaba, Wolf Kati, valamint Szalóki Ági és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjában részt vevő gyerekek zenekara. Az egyéni kategóriák díjazottjai részére a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át az elismerést, valamint az egyedi díjtárgyak és oklevelek mellett egységesen 500 ezer forintos pénzjutalomban részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában.

Az intézményi kategóriák díjazottjai részére az elismeréseket, az egymillió forintösszegű pénzjutalmat, az egyedi díjtárgyat és okleveleket a támogató partnerek képviselői adták át. A családokért végzett szociális munka kategória támogató partnere volt a rendezvény helyszíne, a Várkert Bazár. A fogyatékkal élőkért végett szociális munka kategóriájának díját Szabó Béla a Csoport kommunikációs igazgatója adta át a Magyar Telekom Nyrt. képviseletében, akik hosszú évek óta elkötelezett támogatói a fogyatékossággal élőket támogató szervezeteknek, így a Jószolgálat-díj mellé is jó szívvel álltak.

A kisebbségekért végzett szociális munka kategória támogatójaként az elismerését Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communicatios Kft. a díj kommunikációs partnerének ügyvezető igazgatója adta át. Az idősekért végzett szociális munka kategóriájának díját dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. képviseletében nyújtotta át. A hajléktalanokért végzett szociális munka kategória elismerését Kamarás Adrienn, a KIOSK Budapest és a Segítő Angyalok Alapítvány képviseletében adta át, akik számára a hajléktalanok segítése és a különböző jótékonysági kezdeményezések támogatása kiemelt ügy.

Életműdíjjal ismerték el Somos László atyát, aki 23 éve végzi példamutató és áldozatos tevékenységét, és ezzel számtalan roma családot segít Kaposfőn és a környező településeken. A jelöltek közül a szakmai zsűri által felterjesztett leginnovatívabb jószolgálati tevékenységet végző két magánszemélyre: Brandt Viktorra és Bogdán Lászlóra, valamint 2 civil közösség, a Budapest Bike Maffiára és a Tarnabod és mire május hónapban a díj közösségi oldalán lehetett szavazni. A szavazáshoz rendelkezésre álló két hét alatt több mint 11 ezer szavazat érkezett, összesen 30 országból. A közönségszavazásban kimagasló szavazatszámmal Brandt Viktor lett a különdíj győztese, aki Álomszállítóként híresült el, és mozgáskorlátozott emberek álmait váltja valóra önkéntesen szervezett programokkal.

A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Johannita Segítőszolgálat, Magyar Vöröskereszt és a médiatámogató partnerek: Origó, Képmás magazin, Heti Válasz, Mediaworks, Pannon Lapok Társasága, Mandiner.család és Infinety Group együttműködését a díj népszerűsítésében.

A rendezvény állófogadása is jó ügyet szolgált, a fogadás menüsorát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által biztosított menükből fogyaszthatták a vendégek, akik hosszú évek óta elhivatottan küzdenek az élelmiszerpazarlás ellen. Az est végén olyan ajándékcsomagot vehettünk át, amely a szokásostól eltérően egy jó szolgálatra felhívó, adományokkal megtölthető doboz volt, benne egy hajléktalan művész személyes üzenetével. A díjazottak portréfotóit a rövid bemutatásokkal együtt a dobozban mellékelt kiadványban megtaláltuk. A díjátadót követően a Jószolgálat-díj médiapartnere, az Origó oldalán kerülnek bemutatásra a díjazottak mostantól hetente megjelenő portrék formájában.

Az idei díjazottak

Életműdíj ? Somos László; Civil közösségi kategória ? Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA); Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Juhász Péter; Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája ? Szent Imre Iskolaház; Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Raffael István; Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? SZIA InDaHouse Hungary; Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Magyar László; Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Fogd A Kezem Alapítvány; Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Kis Pál; Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Dr. Szántó László Szeretetotthon; Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Gróf András; Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Periféria Egyesület; Különdíj ? Brandt Viktor.

Szóljon hozzá!